Eiffeltornet. Fredrik Johansson med Isabelle som har varit ansvarig för Eiffeltornbygget Foto: Pekka Pääkkö

Här är Eiffeltornet – byggt av fimpar

I veckan stod ett 1,6 meter högt Eiffeltorn, gjort av fimpar, vid kajen nedanför slottet. Samtidigt tog Rena Mälaren upp skräp från botten och på land var det mycket franska kläder, för att uppmärksamma Parisavtalet.

  • Publicerad 15:44, 18 jun 2021

Konstverket byggdes på cirka hundra timmar av Isabelle på dagliga verksamheten Främja.

– Hon har limmat ihop varje fimp med varandra, säger Fredrik Johansson, verksamhetsstöd för Främja och initiativtagare till Rena Mälaren.

Genom att ta ut konstverket på kajen samtidigt som Rena Mälaren tog upp skräp från botten kunde flera saker uppmärksammas på samma dag.

– Många som gick förbi uttryckte hur äcklade de blev av att se hur mycket fimpar som slängs, säger Fredrik Johansson.

Uppsamling. Skräp som hade plockats upp under dagen. Foto: Pekka Pääkkö

På plats var cirka åtta dykare och 40 personer på land. De på land hade på sig franska kläder och fransk musik hördes från kajen. Detta för att uppmärksamma Parisavtalet. Personer på den dagliga verksamheten Främja hjälper ofta till med att dra upp skräp ur vattnet på helgerna och det är de som har plockat upp fimparna.

Fler konstverk på gång

Isabelle har fler konstverk på gång. På Främja har de en ateljé där hon arbetar på dagarna.

– Hon är en fenomenal konstnär, förhoppningen är att någon vill köpa hennes konstverk och inser hur häftigt det är, säger Fredrik.

Tidigare har Rena Mälaren byggt Stadshuset i däck, åtta meter högt, det stod utanför Stadshuset i tre dagar förra sommaren. I vintras byggde de den ”Jävla bocken”, motsvarande Gävlebocken, sex meter hög. Även den byggdes av bildäck.

En miljard fimpar slängs varje år

I Sverige slängs det runt en miljard fimpar i stadsmiljö varje år.

Många av dem åker ner i dagvattenbrunnar och vidare ut i havet.

Cigarettfilter är gjort av en slags plast som inte bryts ner.

De farliga ämnena som fastnar i filtret är också farliga för naturen, bland annat kadmium finns med.

EU har beslutat om "engångsplastdirektivet". För cigaretter med filter kommer det att innebära bland annat att producenterna måste ta större ansvar för hur fimparna tas om hand.

Källa: Håll Sverige rent, Naturvårdsverket

Visa merVisa mindre

Parisavtalet började gälla 2016

Parisavtalet trädde i kraft 2016 och kärnan i avtalet är att minska utsläppen av växthusgaser och därmed den globala uppvärmningen.

Den globala temperaturökningen ska enligt avtalet hållas under två grader och sträva efter att hålla den under 1,5 grader.

Avtalet skrevs på i december 2015 under klimatkonferensen (COP21). Det började gälla i november 2016.

Källa: Naturvårdsverket

Visa merVisa mindre

Rena Mälaren

Rena Mälaren är ett projekt som rensar Mälaren och samtidigt uppmärksammar och väcker opinion för att folk ska sluta slänga skräp i vattnet.

Fredrik Johansson startade projektet tillsammans med den dagliga verksamheten Främja.

Över 50 volontärer, över och under vattenytan, är regelbundet med och tar upp skräp minst en gång i veckan, men ofta fler gånger.

De senaste tre åren har de bland annat lyft upp 18 ton båtbatterier och 16 ton elskotrar. Totalt har de lyft upp 130 ton sopor, inklusive båtbatterier och elskotrar.

Källa: Rena Mälaren

Visa merVisa mindre