Frida Göthe bor vid Rörstrandsgatan och leker med sonen Gustav, 20 månader, i Hagastadens lekpark. Runtomkring byggkranar och nya kvarter som växer fram.– Jag uppfattar byggtakten som hög här. Det är aldrig kul med byggarbetsplatser men det är nödvändigt, så jag tycker att det är bra med den höga byggtakten här i Vasastan.– Fast än fler hyresrätter hade varit jättebra, tillägger hon, som det är nu bygger man inte så mycket hyresrätter, tyvärr. Det blir väldigt segregerat.

Norra stationsområdet har en betydligt högre bebyggelse än i övriga stan, inte bara Norra tornen sträcker sig mot himlen, även många andra huskroppar har fått växa rejält på höjden.

Frida Göthe tycker att höjden är en vanesak.

– Det är alltid hemskt när det dyker upp en ny hög grej, men man vänjer sig kanska fort och det är nog något man får acceptera.

Visst är det ovanligt tätt mellan husen, konstaterar hon, och det minskar områdets charm,

– Men det blir trevligare när parken blir klar här bredvid. Jag tycker ändå att det finns rätt mycket grönområden i Stockholm jämfört med i många andra städer.

Helena Åslund bor också i närheten av Norra tornen, på den "gamla" sidan. Men hon gillar inte att ha den täta, höga bebyggelsen så nära inpå.– Man kan se vad de har på gaffeln mitt emot.

Mellan 2010 och 2030 ska det byggas 140 000 nya bostäder i Stockholm.

Men kommer staden att nå det hisnande målet? Enligt oppositionen går det för sakta.

– Vi måste skruva upp tempot igen. Men det är främst i ytterstaden man kan bygga mer, säger Jan Valeskog (S), oppositionsråd och vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Han säger att det genomsnittliga antalet bostäder i godkända detaljplaner har minskat med nästan 2000 per år under den nuvarande mandatperioden, jämfört med åren 2014-2018 då Socialdemokraterna satt i majoriteten.

– De höjer målen men levererar sämre, det är riktigt uselt, säger Jan Valeskog.

"Vi kan nå målet"

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) menar dock att staden är på rätt kurs.

– Vi håller en god byggtakt, och enligt vår bedömning kan vi nå det satta målet.

Han lyfter fram att 58 000 bostäder har påbörjats sedan 2010, och att det finns ytterligare 22 000 bostäder i godkända detaljplaner.

– Vi har kommit halvvägs, både vad gäller tid och bostäder, säger Joakim Larsson.