Mitt i vintern är det dags att börja längta lite till sommaren. För nu presenterar Stockholm årets sommarplatser, där de flesta är i innerstan.

Men bland nykomlingarna hittar man till exempel Gullmarsplans torg, Rinkeby torg och Liljeholmskajen.

Men det blir även nyheter för etablerade sommargågator som Rörstrandsgatan, som förlängs till S:t Eriksplan och Hornbergs strand som förlängs till delar av Kristinebergs strand.

– Det är en bra lista på platser. Under coronan har vi diskuterat i vilket mån vi kan utöka så ur det perspektivet känns det jättebra att kunna gå fram de de här platserna. Stockholmarna behöver det här, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

En extra lång säsong

I år kommer säsongen dessutom att förlängas, från början av maj till och med slutet av september.

– Det är en kombination av att vi har haft varma vårar tidigare och pandemin som gör att vi behöver det här. Vi har ingen anledning att låta bli att tidigarelägga det, säger Daniel Helldén.

För undvika folksamlingar med anledning av pandemin ska staden i år försöka att bland annat skapa fler interaktiva aktiviteter men också luftig möblering, enligt Helldén. Även när det gäller taxorna är det lite nytt.

Där gör staden det i år avgiftsfritt för privata aktörer som vill bidra med ”utsmyckning och evenemang” på sommarplatserna, under förutsättning att det är gratis inträde och inte används i markandsföringssyfte.

– Vi vill släppa kreativiteten lös, vill man göra något för att berika staden så får man använda platsen gratis, säger Helldén.

När det gäller avgifter för att ha exempelvis uteserveringar har staden i pandemins spår gjort även det gratis till den 31 mars. Om det kommer att förlängas återstår att se. Enligt Helldén kommer det grönblåa styret återkomma i frågan och presentera åtgärder kopplade till pandemin som ett paket längre fram.

23,5 miljoner kronor lägger staden i år på Levande Stockholm vilket är fyra miljoner mer än förra året.