Mellan 2016 och 2040 räknar staden med att Södermalms stadsdel växer med 20 000 invånare.

Visst kan det tyckas att det inte finns mycket plats kvar att bygga på, men i dagsläget byggs eller planeras för tusentals nya bostäder. De kommer i alla möjliga former – hyresrätter och bostadsrätter, påbyggnader på befintliga hus eller helt nya kvarter.

Det största bostadsbygget just nu sker i kvarteret Persikan på SL:s gamla bussdepå. Här byggs sju nya kvarter.

Det är välkommet, menar Jörgen Andersson och Carina Sihlén, som bor intill bygget.

– Det behövs mer bostäder här, folk har ingenstans att bo. Våra barn behöver flytta långt ut i förorten för att hitta boende, säger Carina Sihlén.

Och det som framförallt behövs är fler hyresrätter, menar de.

– Som det är nu kan du inte bo i innerstan om du inte har 30 år i bostadskön, säger Jörgen Andersson.

Har inte 10 miljoner

– Och unga har inte 10 miljoner att köpa en bostadsrätt för, lägger Carina till.

Just här går det an att bygga, menar Lars Jonsson, som också bor i krokarna.

– Jag vill gärna att man har kvar de grönområden som finns, men här är det okej att bygga eftersom det är ett gammalt industrikvarter. Sedan är det bra om nybyggen kan hålla lite gammal stil, så de smälter in, säger han.

Stockholm stad har som mål att från 2010 till 2030 påbörja bygget av 140 000 bostäder i stan. Hittills har byggen om ungefär 58 000 bostäder startats och detaljplaner har klubbats som ger grönt ljus för ytterligare 22 000.

”Riktigt uselt”

– Vi har kommit halvvägs, både vad gäller tid och bostäder. Vi håller en god byggtakt, och enligt vår bedömning kan vi nå det satta målet, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsråd.

För oppositionen är det inte tillräckligt.

– Förra året lovade majoriteten 10 000 per år. Men under de första två åren i den här mandatperioden har staden i genomsnitt legat på omkring 5 800. De höjer målen men levererar sämre. Det är riktigt uselt, säger oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) som dock tillägger att det i första hand är i ytterstan det går att bygga mycket.

– Under förra året fattade vi beslut om cirka 6 400 bostäder i godkända och antagna detaljplaner och ytterligare 11 000 bostäder i start-PM, trots pandemi och lågkonjunktur. Dessutom har vi ytterligare cirka 22 000 bostäder i lagakraftvunna detaljplaner som är redo att påbörjas relativt omgående. Jag tycker att det ser bra ut, säger Joakim Larsson.