I julas slog regionpolitikern Jonas Lindberg (V) larm om situationen på Södersjukhusets akutmottagning. Han är sjuksköterska, och går in och jobbar extra ibland för att hålla sig ajour med situationen i vården.

– Det händer till och med att äldre i livets slutskede kommer in och får ligga på akuten, sade Lindberg till Mitt i.

Det, och lite till, är vad Roger Mårtenssons pappa Ulf utsattes för under sin sista tid i livet.

– Pappa skyfflades hit och dit, säger han.

Roger Mårtensson är upprörd över hur hans pappa skickades runt, trots att han var svårt sjuk.

Roger Mårtensson är upprörd över hur hans pappa skickades runt, trots att han var svårt sjuk.

Johannes Äng

Platsbrist

Fram till julhelgen 2022 bodde Ulf Mårtenson, 80, i sitt hem i Värmdö kommun, med hjälp av hemtjänst. Men så fick han covid-19 och på annandagen kördes han i ambulans till Södersjukhuset.

Senare fördes han över till en palliativ vårdavdelning i Fruängen. Men kanske ansågs han inte befinna sig i livets slutskede. Det var platsbrist, berättar Roger Mårtensson, men varken läkaren eller biståndshandläggaren ansåg att pappan kunde flytta hem igen.

"Som ett kolli"

Plötsligt flyttades han istället till ett demensboende i Huddinge.

– Jag hittade honom i ett kalt rum liggande i sina blöjor, utan larmknapp. Han sa till mig "är det så här livet ska sluta, som ett inlämnat kolli". Det var som i en suggestiv Roy Andersson-film, säger Roger Mårtensson.

Så småningom lyckades man hitta en plats på ett Särskilt boende för äldre, Säbo, i Nacka.

Men när Ulf Mårtenssons bror senare hälsade på, var Ulf i mycket dåligt skick. Sjuksköterskan ringde ambulans.

Kol, luftvägsinfektion och ett hjärtat som slog ojämnt gjorde att läkaren på Sös kallade till sig Roger Mårtensson och förklarade att hans pappa nog inte skulle klara sig den här gången.

Ulf Mårtensson blev 80 år gammal.

Ulf Mårtensson blev 80 år gammal.

Johannes Äng

Flyttades döende

Trots det lades Ulf Mårtensson in på en sal med fem andra patienter. Och snart flyttades han till en geriatrisk klinik. Där avled han efter ytterligare ett par dagar.

Hur tycker du att han skulle ha vårdats?

– Han borde ha fått vara kvar i Fruängen. Men det blev kanske för dyrt, säger sonen Roger Mårtensson.

Vittnar från Sös: Döende äldre skickas till akuten

Överfullt på akuten och patienter som blir kvar länge i väntan på en vårdplats. Dit skickas även äldre från Säbo, på order från läkare som inte ens varit där, till och med döende patienter. Det vittnar Jonas Lindberg (V) om efter att ha jobbat på akuten i helgerna.

155 patienter inne på akuten, mot normalt 80-90, och 20 som ligger kvar på morgonen i väntan på en vårdplats.

Så har det sett ut på Södersjukhusets akutmottagning, när Jonas Lindberg, oppositionsregionråd (V) och sjuksköterska, gått in och jobbat extra under helgerna.

– Det är tidvis rent fruktansvärt, säger han.

Värst är alla äldre som kommer in i mycket dåligt skick, där hemsjukvården eller läkarinsatserna på Säbo, Särskilda boenden för äldre, fallerat. De kan ha ramlat på grund av pågående infektion, slagit i huvudet eller fått frakturer, eller vara uttorkade, berättar han.

– Läkarbolagen åker inte ens ut och träffar patienterna, utan skickar dem bara till akuten, i stället för att göra medicinska insatser på plats. Det händer till och med att äldre i livets slutskede kommer in och får ligga på akuten. Läkarbolagen tar inte ansvar, det är snudd på vanvård, säger Jonas Lindberg.

Minskat tryck

Även på Danderyds sjukhus har det varit ansträngt, särskilt veckorna innan jul:

– Stor brist på vårdplatser, mycket personal som är sjuka och mycket lång kö till operation. De flesta dagar har det hela tiden varit upp mot 100 patienter som har väntat. Dock minskade trycket lagom till julafton och det har hållit i sig, säger Johan Styrud, överläkare.

Hjälps år

Enligt den lägesrapport som regionens chefläkare lämnar under helgerna späs den ansträngda situationen nu på av att många behöver söka vård på grund av halkolyckor. Ökningen av influensa och RS-virus har avtagit, men fortfarande blir många sjuka och på en del håll är det en hög sjukfrånvaro bland medarbetarna.

– Trots detta bedöms situationen vara hanterbar. Vi har bra beredskap, hjälps åt inom regionen och har ett bra samarbete med kommunerna, säger Johan Bratt, chefläkare i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten fanns under vecka ett 2 627 vårdplatser öppna, mot 2 405 veckan innan.

Behövs fler platser

Jonas Lindberg menar att man har en tendens att skönmåla situationen för att inte skapa oro.

– Men jag tycker att de ska säga som det är. Det är därför jag går in och jobbar ibland, för att känna av hur det är, säger han.

Det behövs fler sjuksköterskor så att det går att ha fler öppna vårdplatser, menar han. Och det behöver vara rätt vårdplats, vilket kräver mer luft i systemet.

– Igår fick jag lägga en strokepatient på en gynavdelning. Det blir sämre vård om man inte får ligga på rätt enhet.

Pengar räcker inte

Nu är Vänsterpartiet stödparti till den styrande mittenkoalitionen, och har därmed ansvar för situationen. 2023 fick akutsjukhusen två miljarder kronor extra, bland annat för att anställa mer personal.

– Men det mesta har gått till att täcka ökade kostnader på grund av inflationen. Höjt ob och kortare arbetstid skulle locka fler att jobba i akutsjukvården, men just nu handlar det om att slippa varsla, säger Jonas Lindberg.

Jonas Lindberg (V) är upprörd över att läkarbolagen som ansvarar för Säbo inte ens åker ut och träffar patienterna innan de skickas till akuten.

Jonas Lindberg (V) är upprörd över att läkarbolagen som ansvarar för Säbo inte ens åker ut och träffar patienterna innan de skickas till akuten.

Privat

”Äldre i livets slutskede skickas till akuten”

V-Politikern Jonas Lindberg jobbar extra på helgerna: ”Tidvis rent fruktansvärt” ✔ Kritisk till privata läkarbolag: ”Åker inte ut och träffar patienter”