Tufft för gym. Moderaterna tror att det kan bli tufft för företagare i Haninge som friskvårdsbidraget normalt kommer till del. Foto: Ylva Bergman

Haninge kommun halverar friskvårdsbidraget för anställda

Haninge kommun halverar friskvårdsbidraget för de anställda - ett beslut som har väckt kritik. "Jag tycker att det är rent för jävligt efter ett år när vi verkligen har gått på knäna", säger undersköterskan Helena.

  • Publicerad 08:26, 19 jan 2021

2 000 kronor om året har de kommunanställda i Haninge tidigare fått i friskvårdsbidrag. Så när undersköterskan Helena loggade in på sitt kommunkonto i början av året och såg att det var 1 000 kronor där funderade hon på om de hade fått lite extra efter det slitiga året i vård- och omsorgen under pandemin.

Men det visade sig vara precis tvärtom. Utan att då ha informerats om det hade friskvårdsbidraget i stället halverats till 1 000 kronor.

– Det kom som en överraskning för mig och mina kollegor. Vi känner oss besvikna på kommunen, de sparar på fel sätt. Vi har fått höra att att vi är guld värda och att vi gör ett mycket bra jobb så är detta tacken, säger Helena, som inte vill ha med sitt efternamn.

Hon berättar att hon och kollegorna inom äldreomsorgen har gått på knäna det senaste året, med få vikarier för att hålla nere smittspridningen. Det sliter hårt på kroppen, och för att orka med måste hon hålla igång träningen.

– Tidigare täckte det inte hela gymkortet heller, men nu måste jag lägga till 2 800 kronor själv. Det är ganska mycket pengar, säger hon.

En av flera nedskärningar

Enligt Gunilla Ejefors-Lublin, HR-chef på kommunen, var man tvungen att se över flera kostnader, inte bara friskvårdsbidraget.

– Jag har respekt och förståelse för reaktionerna, men vi kommer att gå in i ett ekonomiskt läge där vi behöver fokusera på medborgarnas behov och kärnverksamhet. Men självklart är våra medarbetare viktiga för oss och därför har vi inte tagit bort friskvårdbidraget även om vi har sänkt det.

Gunilla Ejefors-Lublin, HR-chef Haninge kommun. Foto: Olof Holdar/Haninge kommun

Kritik från oppositionen

Moderaterna är kritiska till nedskärningen och menar att det kan få flera svåra konsekvenser.

– Flera företag i Haninge som friskvårdsbidraget kommer till del har haft det mycket tufft under pandemin och kommer att få det ännu tuffare. Kommunen som arbetsgivare tar också en stor smäll eftersom färre kommer att se det som en attraktiv arbetsplats, säger Sven Gustafsson (M), oppositionsråd.

Men Gunilla Ejefors-Lublin tror inte att det får den effekten.

– Min förhoppning är självklart att man även ser andra värden när man arbetar i Haninge kommun.