Här, vid Johanneshovsvägen i Årsta, har hyresgästerna haft stora problem sedan de flyttade in. Foto: Google maps/Most photos

Handdukstorkar gav elstötar i Årsta

Handdukstorkar som gav elstötar, dånande ventilation och krånglande hissar. Det har varit problem med nybyggda hyresrätter i Årsta, rapporterar tidningen Hem och Hyra. Nu får hyresgästerna kompensation värd 2,4 miljoner kronor.

  • Publicerad 11:20, 14 apr 2021

Man blir förbannad när man betalar en hög hyra och så är det så många fel.

Det har varit ovanligt många problem vid Familjebostäders nya hyreshus på Johanneshovsvägen och Kassörgränd, enligt Hem och hyra som granskat frågan.

Flera hyresgäster, och en elektriker, ska ha fått elstötar av handdukstorkar. Hissar ska ha stått stilla ofta och ventilationen varit både dålig och dånande – så pass att det inte gått att sova. Hyresvärden har också fått dela ut extraelement för att det varit för kallt i lägenheterna.

En av hyresgästerna, som har gjort ett 30-tal felanmälningar om olika saker, säger så här:

– Man blir förbannad när man betalar en hög hyra och så är det så många fel. Jag har aldrig varit med om maken till problem i ett nybyggt hus. Vi har startat en facebookgrupp för att gå samman och hjälpa varandra, säger Åsa Tillqvist till Hem och Hyra.

Hyresfritt i en månad

En annan av hyresgästerna, Rabia Hänninen Hasan, berättar att strömmen gått när hon duschat och att en elektriker fick en stöt av hennes handdukstork.

– Han tog i handdukstorken och fick en sådan elstöt så han skrek rakt ut. Jag fick sådan ångest och blev helt svettig, tänk om mina barn hade tagit i den, säger hon till Hem och Hyra.

Familjebostäder fastighetschef Lars Nylund beklagar det inträffade.
– Det är jättetråkigt. Man ska kunna förvänta sig ett bra boende när man flyttar in hos oss och så har det inte varit här. Det kan vara inkörningsproblem i ett nytt hus, men här har det varit för mycket brister under för lång tid, säger han till Hem och Hyra.

För att kompensera de 193 hyresgästerna ger nu Familjebostäder hyresfritt under april, vilket kostar bolaget 2,4 miljoner kronor. Hyresgästerna slipper även den årliga hyreshöjningen under halva 2021.