I mars vann David Holmberg, chefskonditor på Betsy Sandberg choklad och glass på Lidingö, SM-guld i kategorin glassmästarens val. Nu får han chansen att representera Sverige i Europamästerskapen i Bologna.

– Det är bara två svenskar som gjort det här före mig, så det känns stort.

Getostglassen gjord på chèvre, saltrostade macadamianötter, karamelliserat socker och vaniljmaräng lyckades charma den svenska juryn, men frågan är om den går hem i glassens högborg Italien. 

– Man vet ju inte alls hur de bedömer glass, så det är annorlunda. Men samtidigt äter vi i Sverige faktiskt mer glass än vad italienarna gör.

Fler än 40 glassmästare från olika länder ska göra upp. David kommer dock inte att ändra något i receptet efter vinsten i Sverige.

Getostglassen gjord på chèvre, saltrostade macadamianötter, karamelliserat socker och vaniljmaräng.

Getostglassen gjord på chèvre, saltrostade macadamianötter, karamelliserat socker och vaniljmaräng.

Privat

Vad är det som får den här glassen att fungera så bra?

– Det är som en dessert och en förrätt i ett. Det är krispigt, smörigt, krämigt, varmt och kallt. Många smakelement kommer samman.

Glassen finns inte att köpa i konditoriet för tillfället, men David lovar att den kommer tillbaka på menyn oavsett hur det går i tävlingen.

– Absolut, alla ska få chansen att smaka. Det är en riktig dunderglass.

Tävlingen pågår mellan den 30–31 oktober.