I utkanten av Järvafältet, strax söder om Akalla, ligger Hästa gård. Området består av ungefär 250 hektar mark, varav 150 hektar brukbar odlings- och betesmark, samt nio byggnader – där tre är kulturminnesklassade.
Länge var platsen ett av världens största stadsjordbruk, men under de senaste tio åren har den blivit allt ödsligare, samtidigt som de många byggnaderna fått ett allt större upprustningsbehov.
2020 meddelade dåvarande styret i staden att man avsatt pengar till att rusta upp byggnaderna, där tanken var att få in verksamheter på platsen redan kommande åren. Riktigt så blev det dock inte – saker drog ut på tiden.
Letade rätt aktör
Under sommaren 2024 gick staden återigen ut med att Hästa gård skulle aktiveras.
Helhetsansvaret för gården hade gått från att vara trafikkontorets till att bli fastighetskontorets – vilket enligt bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V) var positivt, eftersom de har mer erfarenhet av liknande platser.
Ett krafttag skulle tas och man ville se att området skulle fyllas med både jordbruk, odlingar, djur inom de närmsta åren. Det behövdes dock hittas en arrendator som skulle kunna sköta själva driften.
Marken som tillhör gården sträcker sig ända från själva huvudbyggnaderna i närheten av Akalla och långt bort mot Rinkeby och Kista.
Emma Löf Hagström
"Helt fantastiskt"
Nu, drygt tio månader senare, har det hela rotts i land.
Den 1 april skrevs ett kontrakt på, där det stod klart att det är bonde Anders Ström, som även driver Bögs gård i Sollentuna, som kommer att bedriva verksamhet på platsen – som nu blir Stockholms största stadsnära jordbruk igen.
– Det känns helt fantastiskt. Vi har jobbat på det här tillsammans med fastighetskontoret en längre tid, vridit och vänt på allt, informerat varandra om hur man ska lösa saker och ting. Slutligen har vi hittat ett koncept som alla tycker är hållbart, säger han.
Det finns redan alpackor på plats vid Hästa gård.
Emma Löf Hagström
Massor av djur
Anders Ström har under de senaste åren på säsongsbasis arrenderat lite mark vid Hästa gård till småskaligt jordbruk och till sina kor, men utan att ha en permanent lösning.
Att han nu blir långvarig på platsen innebär att han successivt både kommer kunna skala upp jordbruket och ta in fler djur.
Det blir får, kor, alpackor, grisar, höns, kaniner och kanske någon häst, berättar han.
– Jag har under de här åren sett hur mycket den här platsen betyder för folk som rör sig här – och jag själv har också blivit helt kär i stället. Nu kommer vi kunna bygga upp en plats med en bondgård som den stora grundstenen, men som också kan användas till praktiskt lärande, möten mellan unga och gamla. Folk ska kunna känna att de är delaktiga och får vara med, säger han.
Tanken är att Hästa gård så småningom ska bli ett naturligt utflyktsmål för familjer från hela staden.
– Det kommer vara en fantastisk ställe att följa naturens kretslopp på. Det är djur som betar, foder som odlas på fälten, växter som planteras till pollinatörer och kanske i slutändan närproducerade produkter som även invånarna kommer kunna ta del av, säger Anders Ström.
Bonde Anders Ström är glad över att få bli permanent på Hästa gård.
Emma Löf Hagström
En blomstrande plats
Fastighetskontoret har redan börjat rusta några av byggnaderna på gården, bland annat bostadshuset, där personal ska kunna bo om det exempelvis vankas kalvning och man måste kunna vara på plats snabbt.
De ska även rusta ladan, och tittar på hur de ska göra med huvudbyggnaden från 1700-talet, som måste hanteras varsamt.
Om fem år ser Clara Lindblom framför sig ett levande, stadsnära jordbruk med flera komponenter.
– Man ska kunna se kossor som betar, kanske ha ponnyridning, klappa en kanin och undvika att bli stångad av en get. Det kanske kommer finnas ett kafé där man kan ta en kaffe eller glass i solen, och en gårdsbutik med lokala varor. Skolor och förskolor ska kunna komma hit och lära sig hur mat produceras från grunden. Det ska vara barn, unga, pensionärer som blandas här på helgerna. En blomstrande plats, helt enkelt, säger hon.
Bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V) är glad, och menar att man inte hade kunnat hitta en bättre lösning än att det blir Anders Ström som får bedriva verksamhet på Hästa gård.
Emma Löf Hagström