Den 22 april kommer berättaren Mikael Öberg till Örsundsbro för en sagostund med berättelser som grundar sig i det finska nationaleposet Kalevala.

Enligt Mikael själv kan publiken vänta sig en hel del.

– Det är en berättarföreställning. Jag har plockat material ur Kalevala och Helsingfors folkminnesarkiv, så det blir en mix. Det kommer ofta blandad publik. Jag försöker göra en historia som fungerar på flera nivåer. Magi står i centrum, säger han.

Besökarna kommer att få lära sig om björnens hemliga namn, hur man gör för att hitta berättelser med hjälp av ögonvrån och finska trollformler.

– Trollformlerna funkar lite annorlunda än i till exempel Harry Potter-världen. I den finska sagovärlden kallas det “synty”, och är små berättelser. Till exempel om man blir huggen i benet måste man kunna järnets skapelseberättelse för att stoppa blodet. Just detta händer däremot inte i den här föreställningen, säger han.

Föreställningen, som framförs på svenska med finska inslag, är rekommenderad för personer från sju år och uppåt.

“Full av energi och fysiska uttryck”

Mikael Öberg är en berättare som bland annat är verksam på Fabula Storytelling, där hans berättarstil beskrivs som “full av energi och fysiska uttryck”.

 Mellan föreställningarna ger han sig ut på resor över hela världen. Syftet är att uppleva berättartraditioner och studera källtexter.