Kulturspridare. Christian Lundblad har drivit Vaxholms biografteater i tio år nu. Foto: Claudio Britos

Han fyller Vaxholms vita duk

”Ska vi gå på bio?" Är inte det en av världens trevligaste fraser, med sitt löfte om underhållning, sällskap och godis? I Vaxholm har Christian Lundblad skött bion i prick tio år nu.

  • Publicerad 10:19, 30 nov 2021

– Halloj! En ”pensionär” och en sån där, ropar en äldre dam precis innan salongen ska släckas för dagens matiné. Hon får sin biljett och en liten mjölkchokladkaka och försvinner sedan in i mörkret.

Just idag, klockan 13.00, visas Colin Nutleys film ”Bröllop, begravning och dop” med Helena Bergström på Vaxholms biografteater.

Biografägare av en slump

I biljettkassan, tillika godiskiosken, i den drygt hundraåriga bion sitter Christian Lundblad. 15 november var det exakt tio år sedan han tog över driften av biografen och körde sin första film.

– Det var en ren slump att det blev så, berättar han.

Biografägare. Christians största biosuccéer är En man som heter Ove” och ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". ”Då gick biljettkön ända till korvkiosken vid Lägret”, berättar han. Foto: Claudio Britos

2008, när Christian var nyinflyttad i Vaxholm, återinvigdes bion efter att ha varit stängd en tid. Christian, som jobbat med film- och tv-produktioner skrev upp sig på en lista för att hjälpa till ideellt. Det ledde till att han fick gå en biografmaskinistutbildning.

Sedan, när biografen som så många andra skulle digitaliseras, 2011 blev han tillfrågad om han ville ta över och sedan 2014 är det hans heltidsjobb.

– Jag hade ingen aning om allt arbete, medger han.

Svårt under pandemin

Med en knapptryckning på en liten dosa på väggen vid biljettkassan har Christian satt igång föreställningen. På den gamla analoga tiden var det annat. Då fick en person ständigt sitta i maskinrummet och passa 35mm-projektorn så att inget gick snett.

Matiné. Rindöborna Leif och Yvonne Larsson gillar att gå på bio på dagen. Foto: Claudio Britos

– Man är ju pensionär då går det bra att gå på dagen, säger Rindöbon Yvonne Larsson som precis köpt biljetter till föreställningen med maken Leif.

Hon tycker det är skönt att gå på dagen så det fortfarande är ljust när de åker hem.

Maken Leif berättar att det är parets andra biobesök nu under hösten, det andra var för 2-3 veckor sedan.

Snask. Något gott att äta hör till. "M-kulor går alltid, men själv föredrar jag popcorn" säger Christian Lundblad. Foto: Claudio Britos

Bion har 133 platser, men Christian har satt ett tak på 100 besökare för att det ska bli lite mer luft mellan sällskapen. Pandemin pågår ju fortfarande, även om läget är bättre nu än för ett år sedan.

Då, 2020, var bion tidvis helt stängd, med undantag för ett mindre antal privata visningar och ett tag tilläts max åtta besökare. Många filmer som skulle haft premiär sköts också på framtiden, som den senaste Bond-filmen.

Biljetten tack! Foto: Claudio Britos

Anor från 1917

Inne i biografen skymtar spår från byggnadens 104-åriga historia lite varstans. Entrédörrarna lär vara från renoveringen på 1940-talet medan foajéns takmålning och lampor är original.

Bakom den nuvarande filmduken finns originalmålningen kvar, som ett minne från den tid då man visade film direkt på väggen, berättar Christian Lundblad.

Vilken film blir vinterns succéfilm?

– "Utvandrarna" har potential att bli det. Sedan kommer det en ny Bamse som garanterat kommer ha publik. Sedan kommer ”Tills solen går upp” med Mikael Persbrandt, Matrix 4, en ny Spiderman och "West Side Story".

1917 ”Biografpalatset” byggs av Biografbolaget. Premiärfilm 1918 var ”Berg-Ejvind och hans hustru”.

1930 Den första ljudfilmen visas på Vaxholms biografteater.

1932 Biografen får ny ägare, Karl Fornstam, och renoveras i omgångar under 1930 och -40-talet.

1971 Fornstam säller biografen till Musiknätet Waxholm (MNW) som ville använda byggnaden som kontor och inspelningsstudio. Föreningen Waxholms Biografteater bildades för att visa film.

1977 Vaxholms stad köper biografen och föreningen blev hyresgäster.

2008 I januari återinvigdes biografen av den nya föreningen Vaxholms Biografteaters Vänner efter att ha varit stängd sedan våren 2007. Bion digitaliserades, med möjlighet till livesändningar av operor, konserter och baletter från olika världsscener.

Visa merVisa mindre

Analogt. Som ett minne från svunna tider står en gammal projektor av märket Bauer på övervåningen i biografen. Foto: Claudio Britos