– Halloj! En ”pensionär” och en sån där, ropar en äldre dam precis innan salongen ska släckas för dagens matiné. Hon får sin biljett och en liten mjölkchokladkaka och försvinner sedan in i mörkret.

Just idag, klockan 13.00, visas Colin Nutleys film ”Bröllop, begravning och dop” med Helena Bergström på Vaxholms biografteater.

Biografägare av en slump

I biljettkassan, tillika godiskiosken, i den drygt hundraåriga bion sitter Christian Lundblad. 15 november var det exakt tio år sedan han tog över driften av biografen och körde sin första film.

– Det var en ren slump att det blev så, berättar han.

2008, när Christian var nyinflyttad i Vaxholm, återinvigdes bion efter att ha varit stängd en tid. Christian, som jobbat med film- och tv-produktioner skrev upp sig på en lista för att hjälpa till ideellt. Det ledde till att han fick gå en biografmaskinistutbildning.

Sedan, när biografen som så många andra skulle digitaliseras, 2011 blev han tillfrågad om han ville ta över och sedan 2014 är det hans heltidsjobb.

– Jag hade ingen aning om allt arbete, medger han.

Svårt under pandemin

Med en knapptryckning på en liten dosa på väggen vid biljettkassan har Christian satt igång föreställningen. På den gamla analoga tiden var det annat. Då fick en person ständigt sitta i maskinrummet och passa 35mm-projektorn så att inget gick snett.

– Man är ju pensionär då går det bra att gå på dagen, säger Rindöbon Yvonne Larsson som precis köpt biljetter till föreställningen med maken Leif.

Hon tycker det är skönt att gå på dagen så det fortfarande är ljust när de åker hem.

Maken Leif berättar att det är parets andra biobesök nu under hösten, det andra var för 2-3 veckor sedan.

Bion har 133 platser, men Christian har satt ett tak på 100 besökare för att det ska bli lite mer luft mellan sällskapen. Pandemin pågår ju fortfarande, även om läget är bättre nu än för ett år sedan.

Då, 2020, var bion tidvis helt stängd, med undantag för ett mindre antal privata visningar och ett tag tilläts max åtta besökare. Många filmer som skulle haft premiär sköts också på framtiden, som den senaste Bond-filmen.

Anor från 1917

Inne i biografen skymtar spår från byggnadens 104-åriga historia lite varstans. Entrédörrarna lär vara från renoveringen på 1940-talet medan foajéns takmålning och lampor är original.

Bakom den nuvarande filmduken finns originalmålningen kvar, som ett minne från den tid då man visade film direkt på väggen, berättar Christian Lundblad.

Vilken film blir vinterns succéfilm?

– "Utvandrarna" har potential att bli det. Sedan kommer det en ny Bamse som garanterat kommer ha publik. Sedan kommer ”Tills solen går upp” med Mikael Persbrandt, Matrix 4, en ny Spiderman och "West Side Story".