Se listan med massor av musiker som släppt nytt i år längre ned

I en presentation av Peter Morén är det svårt att runda hans indie-rockgrupp Peter, Bjorn & John och världshitten "Young folks" som släpptes 2006. Trots att den kom innan Spotify har låten med sin klistriga signaturvissling i dag kommit upp i över 400 miljoner spelningar där.

– Jag har den låten att tacka för mycket, säger Peter Morén som flyttade till bostadsrätt i Hammarbyhöjden 2008 efter mer än ett decennium av kortvariga boenden.

"I Hammarbyhöjden trivs jag med närheten till både naturen och innerstan. Jag är ju verkligen uppväxt på landet och tror kanske inte jag skulle palla att bo inne i stan."

"I Hammarbyhöjden trivs jag med närheten till både naturen och innerstan. Jag är ju verkligen uppväxt på landet och tror kanske inte jag skulle palla att bo inne i stan."

Angie Gray

Här i Höjden trivs han bra. Inkomsterna från Young folks och ett par andra låtar av Peter, Bjorn & John ger inte bara en stadig inkomst. De ger honom också konstnärlig frihet.

– Jag har hållit på med musik länge nu och orkar inte vara beräknande i låtskrivandet, förklarar han.

"Plötsligt i visvärlden"

I februari släpptes Olle Adolphson-hyllningen "Älskar inte vi dig då" där Peter Morén hörs i duett med Jennie Abrahamsson och genom Peter, Bjorn & John. Dessutom är han tillsammans med producenten Ronald Bood initiativtagare till albumet med flera andra kända artister.

– Nästa år skulle Adolphsson fyllt 90 år. Det fanns inget Olle Adolphson-sällskap tidigare men nu finns ett och jag har blivit invald i styrelsen. Det kommer att hända mycket kring jubileet nästa år. Plötsligt har jag hamnat i visvärlden, säger han glatt förundrat.

På omslaget till Moréns soloskiva finns ett över 100 år gammalt foto där hans morfar är tre år gammal. Peter Morén beskriver sin morfar som en konstnärssjäl som försörjde sig på kolmilning, lantbruk och sågverksarbete.

På omslaget till Moréns soloskiva finns ett över 100 år gammalt foto där hans morfar är tre år gammal. Peter Morén beskriver sin morfar som en konstnärssjäl som försörjde sig på kolmilning, lantbruk och sågverksarbete.

Angie Gray

Det är dock främst som pop- och rockmusiker Morén gjort sig ett namn och i somras kom första plattan med engelskspråkiga soloprojektet SunYears. På albumet "Come fetch my soul!" finns bland andra "Granddad´s song" – en hyllning till morfar som dog 2017, då 100 år gammal. Peter Morén växte upp i en liten by utanför Mora och det var med morfar han ofta spelade sitt första instrument; fiolen.

Tro och tvivel

På ett stilmässigt varierande album som kom till under tiden Peter, Bjorn & Johns världsturné sköts upp på grund av pandemin finns flera gästartister. Däribland Ron Sexsmith, Jess Williamsson och Ed Harcourt.

Men det har funnits stunder då han tvivlat på sitt liv som musiker. Senast i våras efter hälsoproblem och personliga kval.

– Musiken är så personlig för mig. Och jag har funderat på om det finns en publik för det jag gör. Men jag har nu accepterat att jag är besatt av att skriva låtar. Och med tiden har jag förstått att jag kommer kunna fortsätta leva på musiken.

Mer musik från Linje 17 i år

Dina Ögon med Anna Ahnlund på sång och Daniel Ögren på gitarr.

Dina Ögon med Anna Ahnlund på sång och Daniel Ögren på gitarr.

Pressbild/Playground Music

Dina Ögons svenska slår internationellt

Hajpade kvartetten Dina Ögon där halva styrkan har sin huvudsakliga dygnsvila i Bagarmossen släppte i år sitt andra album "Oas". Trots att de sjunger på svenska har musiken nått ut internationellt.

"När vi släppte första skivan tänkte jag att det bara skulle vara ungdomar på musikgymnasium som skulle lyssna", sa basisten Love Örsan i Nöjesguiden vid släppet av Oas.

Men bandet med Bagisborna och låtskrivarna Anna Ahnlund på sång och Daniel Ögren på gitarr har nått utanför skolorna. I år har bandet som beskrivit sin folkiga och jazziga popmusik som "ett kärleksbarn mellan Fleetwood Mac, Khruangbin och obskyra Motown b-sidor" turnerat i Sverige, Finland, Norge och Danmark. 

Musiken har även fått uppmärksamhet i USA och England. I november spelar de på London Jazz Festival.

David Ritschard när Mitt i träffade honom 2019.

David Ritschard när Mitt i träffade honom 2019.

Sacharias Källdén

Hyllade Björkhagenbon älskar söderort

Björkhagenbon David Ritschard har under året släppt låtarna "Vid Roines strand" och "Duplantis blues".

"Ju högre mitt hopp, desto hårdare fallet" sjöng David Ritschard i nya låten Duplantis blues innan han för andra gången i år kollapsade inför tittare på bästa sändningstid. Alla inplanerade spelningar 2023 har ställts in, men det är nog många som hoppas få se honom i god vigör på en scen igen om inte allt för länge.

Den countryinfluerade popartisten från Björkhagen har blivit mångas favorit. Förra året gjorde han exempelvis fyra utsålda spelningar på Debaser på raken.

Och trots en viss smalhet i musiken har artisten plockats upp av det stora bolaget Universal. Texterna sätter då och då foten i söderort där Ritschard tidigare också arbetat i flera butiker. 

Skarpnäcksbon Cecilia Österholm (till höger) bildar duo med Erika Lindgren Liljenstolpe på fiol.

Skarpnäcksbon Cecilia Österholm (till höger) bildar duo med Erika Lindgren Liljenstolpe på fiol.

Anna Ledin Wirén

Folkmusiker tolkar Edith Södergran

Många såg säkert Erika & Cecilia när de uppträdde i Allsång på Skansen i somras. De var med, inte bara för att de är bra, utan också för att de släppt album där de tolkar poeten Edith Södergran.

Skarpnäcksbon Cecilia Österholm spelar nyckelharpa i folkmusikduon Erika & Cecilia som släppt albumet "Någonstans i rymden", där de tonsatt dikter av den finslandssvenska poeten Edith Södergran. De beskriver dikterna som existentiella. 

− Förhoppningen är att vår musik tillsammans med texterna kan öppna upp för reflektion, sa Cecilia Österholm i ett pressmeddelande vid släppet.

Hon spelar också med Maria Arnqvist i folkpsykedelia-duon Siri Karlsson som i år kom med albumet "Live in Näsåker" och förra året med studioalbumet "100 DB". Hon ingår även i gruppen Systerpolskan vars bildande Benny Andersson medverkade i.

Kristin Amparo finns bland musikerna som släppt nytt.

Kristin Amparo finns bland musikerna som släppt nytt.

Sacharias Källdén

Tretton andra linje 17-musiker som släppt nytt

Ett helt gäng med andra musiker från Hammarby-Skarpnäck har släppt nytt under 2023. Här kommer ett gäng exempel med allt från jazz till punk.

Elektroniska Familjen (Bagarmossen): Singeln "Vägrar gå hem".

Indiepoppiga Tiger (Hammarbyhöjden, Björkhagen): Albumet "Tango i natten".

Folkiga Charlie Brolund (Hammarbyhöjden): Singeln "Midsommar vid Söderbysjön".

Jazziga Erik Söderlind (Bagarmossen): Singlarna "The messenger" och "Mr Kjell".

Souljazziga Kristin Amparo (Bagarmossen): Dubbelsingeln "The other way" och "Being myself".

Jazziga Jon Henriksson (Bagarmossen): Albumet "Harmonia".

Indiefolkiga Kieli (Bagarmossen): Albumet "From summer to spring".

Indierockiga EP´s Trailerpark (Kärrtorp, Skarpnäck) : Albumet "Once when we were birds".

Punkiga Dålig Isolering (Skarpnäck, Bagarmossen): Ep:n "Vad ska vi göra nu?".

Folksymfoniska Erik Rydvall (Bagarmossen): Albumet "Nordic musica vitae" med Nordic Symphonic.

Visrockiga Landet (Skarpnäck): Singeln "Min brors gevär".

Rockiga Kapten Grå (Bagarmossen): Singlarna "Svenska flaggans dag" och "Hearts and bones".

Poppiga Kvarteret (Bagarmossen): Singlarna "Nekad på klubben" och "Nåt i ögat".

Listan är ett axplock av musik med medverkande musiker från Hammarby-Skarpnäck