Det är snart 30 år sedan Hammarby IF:s fotbollsdamer tog guld i allsvenskan. Nu är man återigen riktigt nära - efter bara tre säsonger i den högsta divisionen.

– Hade du gett mig den här positionen inför säsongen hade jag fått svårt att tacka nej, säger sportchefen Johan Lager.

Laget ligger inför seriefinalen på Tele2 Arena på andra plats efter serieledande Häcken. Det är samma Häcken som laget tvålade till i svenska cupen-finalen varpå tusentals fans efter slutsignalen firade guldet tillsammans med laget på mattan.

Publiken stormade in på planen efter slutsignalen när Bajen sist slog Häcken på Tele2 Arena.

Publiken stormade in på planen efter slutsignalen när Bajen sist slog Häcken på Tele2 Arena.

Felicia Moritz Malmcrona

Men mittfältaren Ellen Gibson som Mitt i träffar efter en träning på ett ruggigt Kanalplan ser inte någon psykologisk fördel i att man vann förra mötet.

– Det är en ny match. Men vi siktar alltid på seger. Vi är ett spelande lag som gillar fart och högt presspel, säger Ellen Gibson.

"Ge allt för guld"

Seriefinalen mot Häcken kommer till skillnad mot ett nu ruggigt Kanalplan spelas under tak på Tele2 Arena. Och biljetterna har i skrivande stund sålt bra. Här har laget en fördel, menar Gibson. I cupfinalen mot Häcken fanns 17 623 personer på läktarna.

– Det är härligt att gå in på arenan och spela med fansen i ryggen. Vi kommer att ge allt för ta guld, säger Ellen Gibson som hoppas på storpublik.

Hur det än går i Häcken-matchen har Hammarby fortfarande goda chanser att knipa en plats till Champions League. De tre översta lagen är kvalificerade. Men fyra poäng bakom Hammarby kan Piteå ännu inte räknas ut.

Champions league-klirr

Ellen berättar att hon inte lusläser tabellen. Det är här och nu och nästa match som gäller.

– Men att spela Champions League skulle förstås vara oerhört stort för klubben och laget, säger hon.

Ellen Gibson laddar för seriefinalen. "Vi sa inför säsongen att vi skulle vara med och slåss i toppen. Och där är vi nu."

Ellen Gibson laddar för seriefinalen. "Vi sa inför säsongen att vi skulle vara med och slåss i toppen. Och där är vi nu."

Anders Björklund

De tre topplagen i allsvenskan måste först kvala för att gå till Champions League-gruppspel. Men lyckas Hammarby skulle det innebära rejält klirr i kassan.

– Vid gruppspel är man garanterade 6 miljoner kronor. Och vidare en halv miljon kronor per seger, säger Johan Lager.

Den summan kan jämföras med att klubben i år sålt Kyra Cooney-Cross till Arsenal och enligt Johan Lager krossat det tidigare försäljningsrekordet i Allsvenskan på två miljoner kronor. Champions League skulle också innebära chans att få besök av europeiska storlag som Barcelona, Paris SG och Chelsea.

– Att möta något av de största lagen vara magiskt och dra oerhört mycket folk, säger Johan Lager.

Matchen mot Häcken spelas på Tele2 Arena. Avspark söndagen den 5 november, klockan 17.00.