Entusiast. Andrea Berglöf gillar Gärdet skarpt. Foto: Katarina Linde

Gymmet med himlen som tak

Du har väl inte missat utomhusgymmet på Gärdet? Här hänger folk från tidig morgon till sen kväll. Himlen känns nära, ögat ser långt och luften är kanske lite lättare att andas.

  • Publicerad 16:08, 4 jun 2021

Andrea Berglöf:

– Jag bara älskar Gärdet! Året om, alla dagar i veckan! Jag älskar att åka skidor här, simma på Kampementsbadet och så det här gymmet. Jag är så tacksam över att få bo nära den här miljön! Sedan har jag ju idéer om hur det skulle kunna bli ännu bättre. Jag har kontaktat staden om att badets bastu borde vara öppen även på vintern. Likaså borde man ordna så att det skulle vara möjligt att simma i bassängen året om.

– Här på gymmet tränar jag upp mitt knä bland annat. Jag åkte på ”den olyckliga triaden” när jag åkte skidor i Sälen förra året. Korsband och ledband gick av och miniskeln skadades. Hur som helst, nu är det träning som gäller. Och knät blir bättre och bättre!

Utflytt. Agnes Hassler styr kosan mot Skanstull.

Agnes Hassler:

– Jag brukar gå hit på morgonen och känner mig alltid nöjd efteråt. Det blir ett pass här ungefär fyra gånger i veckan. Jag bor på Rindögatan, men flyttar snart till Skanstull med min pojkvän.

– Det känns lite sorgligt, jag har trivts så otroligt bra på Gärdet. Skanstull blir mer kaos, säkert bra det också på sitt sätt. Men jag är från Luleå från början och har verkligen tyckt om naturen och den lite lugnare stämningen på Gärdet.

Aktiv. David Fledell håller igång med badminton, cykel – och utomhusgym.

David Fledell:

– Det är årspremiär för mig på det här gymmet i dag. Och vilken bra start det blev – soligt och varmt. Jag cyklade från Söder där jag bor och så mellanlandar jag här innan jag åker vidare till jobbet som ligger vid Karlaplan.

– Jag försöker hålla i gång, spelar badminton, cyklar och så där. Det är härligt att komma hit. Nästan lite grann som att åka ut på landet, men ändå i stan. Det är fint med de gröna vidderna.

Funkar fint. Sturle Hauge Simonsen besöker gymmet året runt. Foto: ewgwegweweg

Sturle Hauge Simonsen:

– Jag är här på morgonen året runt, numera känner jag igen människorna som är här. Vädret spelar inte så stor roll, jag kommer från Bergen där det är cirka 250 regndagar per år så jag är inte så kinkig. Jag kör cirkelträning, lite knäböj och sånt.

– Har bott i området i tio år nu, i närheten av Tessinparken. Jag trivs jättebra, det är tryggt och grönt men man måste också komma ihåg att det är väldigt priviligerat. Det finns väldigt många på andra håll i Stockholm som har det betydligt sämre.

Fler. Jörgen Melin skulle gärna se fler utegym på Östermalm.

Jörgen Melin:

– Jag bor en bit härifrån – på Artillerigatan – men går gärna hit när jag kan. Det är ett riktigt bra utegym, fasta grejer som funkar som komplement till annat. Jag skulle gärna se fler utegym på Östermalm. Här är det många som tränar, det blir kö till maskinerna ibland.