På sommaren kan en skral ekonomi göra sig extra påmind. Kollegor försvinner iväg till avlägsna semester-orter och vänner sticker till någon släktings lägenhet i södra Frankrike.

Men jag tycker det ligger något magiskt över somrar i Stockholm. Staden har mycket att erbjuda även för oss som måste hålla hårt i våra slantar – och jag begav mig ut för att se hur långt en tom plånbok kan räcka.

Långt över par

Först ut en aktivitet som passar hela familjen: discgolf. Undertecknad är ingen hejare på sporten, men jag äger två discar och vet att det inte kallas frisbeegolf. I Tanto finns en bana med sju hål, eller korgar.

För den som inte kan reglerna: en disc ska från en utkastplats med så få kast som möjligt slängas in i en korg. Det fina med den här sporten är att man inte behöver vara särskilt vass för att ha kul – i värsta fall tar det bara lite längre tid att ta sig runt.

Redan på första hålet ligger jag ett gäng kast över par, men har roligt när jag går den kuperade och lummiga banan. Tröttnar man på att sporta här kan man i stället antingen ta sig upp på Tantolundens topp och njuta utsikten eller sticka ner till Tantos strandbad.

Blandning av sött och salt

Näst ut är vår fantastiska natur. Det finns ett överflöd av platser den kan avnjutas i och runt Stockholm. Jag väljer att ta mig upp på det 31 meter höga Örnberget i Örnsberg för att insupa in vacker vy av Mälaren.

Just den här eftermiddagen är det bara jag, vår fotograf Pekka och en man med kikare om halsen på berget. Mannen pekar ut en silltrut och en skarv, långt ut i och över vattnet.

Ibland går det även att få syn på den havsörn som bor på Kärsön, berättar han.

Jag är bara några minuter utanför tullarna, men redan har en viss slags ro infunnit sig – åtminstone tills Pekka påminner om att vi faktiskt jobbar under tidspress. Kosan styrs tillbaka in mot stan.

Från Örnsberget till Narva

Något som inte ska underskattas på sommaren är museum. I stan finns flera som inte har inträde.

Jag sticker till Armémuseum, lite med anledning av världsläget. Jag är inte den enda som därför väljer att gå hit, berättar mannen i receptionen. Särskilt från turister har de märkt av ett ökat intresse.

Eftersom solen skiner ute är det inte många besökare här. Jag kan i lugn och ro titta på de föremål från medel- till nutid som berättar om framförallt vårt lands våldsamma historia.

I egenskap av en 90-talist som inte ens gjort lumpen känns det hälsosamt att påminnas om den.

Slipper köer på Arlanda

Just den här dagen klarade jag mig utan att spendera en krona. Visst, SL-kortet var redan inhandlat och jag hade inte tre barn med mig som började skrika av hunger halvvägs efter ett par timmar – men förhoppningsvis får någon inspiration till att kunna ha en bra sommar i den tomma plompans tecken.

En budgetsommar i Stockholm kan vara helt fantastisk – plus att man slipper kökaoset på Arlanda.