Det har varit en hel del fram och tillbaka för populära sommarlovskortet. Men nu finns det med som en permanent post enligt den budget som klubbades i regionfullmäktige i vintras.

I år gäller biljetten från och med den 5 juni och fram till och med den 27 augusti.

De börjar skickas ut i brev i slutet på maj, och i brevet finns en personlig värdekod som används för att hämta ut biljetten till sin mobil eller till ett SL-kort.

Det är drygt 205 000 ungdomar födda under åren 2005 till 2011 och folkbokförda i länet som får biljetten.

Presstjänsten vid Region Stockholms trafikkontor uppger att det kommer att ta tid att få ut alla brev, och att en del får det före andra. Har man inte fått brevet den 5 juni kan man kontakta SL:s kundtjänst.

Hur mycket sommarlovskortet kostar för SL, i form av administration och uteblivna biljettintäkter, vet de ännu inte. Kostnaden för att ta fram och distribuera biljetten landade förra året på 6,3 miljoner kronor, men i år tror de att det kommer att kosta mindre på grund av förenklad distribution.

Första gången kortet infördes var 2018. Sedan satte det dåvarande blågröna politiska styret i regionen stopp, för att åter införa det förra sommaren.

Men det nya mittenstyret har beslutat att permanenta det. Från och med nästa år blir det också ett lovkort. De som är 12-18 år kommer då att åka gratis i kollektivtrafiken på alla skollov.