Redlocker startades som ett UF-företag av eleverna Liza Eriksson och Clara Lidman på Nacka gymnasium 2018.

Idén var att ordna med gratis mensskydd på allmänna toaletter – och nu finns över 3 000 automater på skolor, företag och bensinmackar i Sverige och några andra europeiska länder.

– Vi har båda suttit på toaletter och inte haft mensskydd och tvingats lägga toalettpapper i trosorna. Vi vet att många upplever det som obehagligt att gå och fråga någon eller att gå och handla mensskydd och kanske går hem från skolan i stället, säger Liza Eriksson.

Riktad satsning

De senaste åren har Redlocker uppmärksammat att de yrkesförberedande programmen i gymnasieskolor ofta exkluderas från initiativ som berör jämställdhet, exempelvis införandet av gratis mensskydd.

Skolor och kommuner själva menar ofta att det ändå går så få tjejer där. Samtidigt är det många som vill att fler tjejer ska söka sig till branschen.

Nu har Redlocker gått ihop med företaget Dryft i en riktad satsning för att nå ut till skolors yrkesförberedande program med sin idé.

Under våren fick Järfälla gymnasium och flera andra gymnasieskolor automater med gratis mensskydd.

Vill skapa mer jämställd bransch

Dryft vill hjälpa till att skapa en mer jämställd bransch, fri från machoattityder.

– Att vi är med och hjälper bygg-gymnasium runt om i Sverige med gratis mensskydd är en liten pusselbit av många för att tidigt in i din resa som hantverkare normalisera de här frågorna och få till en sund kultur, säger Daniel Lindgren som är en av Dryfts medgrundare.

Även Redlockers Liza Eriksson är nöjd med samarbetet.

– Det är jätteviktigt för oss eftersom det inte är ovanligt att vi möter rektorer som anser att det är “onödigt” att förse just de praktiska programmen med fria mensskydd eftersom det oftast går få kvinnor där. Men just därför behövs våra automater, och detta arbete, kanske som mest där, säger hon.