Det är en lagom sval och ljus septemberkväll i koloniområdet på Årstafältet. Ordföranden i koloniföreningen sedan tio år tillbaka Lisa Borgh leder med stor entusiasm vägen genom kolonin till fruktlundarna som invigdes den 11 september.

Fruktlundarna är sex olika områden i kolonin där tanken är att vem som helst ska kunna gå in, ta ett äpple och sedan slå sig ner på en bänk och insupa atmosfären. Helt gratis, samtidigt som det får folk att röra sig i parken.

– Det är härligt när det surrar och är flera olika arter här, säger Lisa Borgh. 

Projektet började 2018

Idéen kom ursprungligen ifrån exploateringskontoret, som ritade lundarna och planterade träden 2018. Sedan dess har stadsdelsförvaltningen tagit över och nu är det ett samarbete mellan dem och föreningen. Lisa Borgh berättar att hon förstår visionen, men önskar att det var lite mer organiserat. 

– Jag kan till viss del förstå att folk vill plocka själva. Fast jag tycker det vore kul med en korg eller liknande där folk kan plocka ur. Ska de klättra i träden finns det en risk att träden rivs sönder.   

Sex olika teman

Varje lund har ett eget tema och olika frukter. När man står inne i lunden, omgiven av fruktträd och färgglada planteringar känns höghusen och byggarbetet runt omkring avlägset.

Medlemmar i föreningen har frivilligt tagit sig an skötseln av de olika lundarna. Lisa Borgh är en av de som sköter om fruktlund nummer fem, som har temat östeuropeiskt kultur.  

– Den bästa lunden, säger Lisa Borgh. 

På fruktlund nummer fem står det även tre av föreningens bikupor. Totalt har bina i koloniområdet producerat 101 kilo honung som ska säljas. 

Lisa Borgh visar även upp sitt egengjorda insektshotell som står på lunden.

– Jag är stolt över det. Det ska utvecklas till fjärils-, humlebo och vanliga insektshotell. Utrymmet ska utnyttjas fullt ut.

I fruktlund nummer fem är det även planerat att det ska växa högt gräs. Så att barn kan springa in i luden. Gömma sig, jaga varandra och skratta ihop.