Skälet till grannfejden är att Stockholms stad, som har den högsta skolpengen i länet, har slutat betala ut sin skolpeng när en elev som bor i Stockholm börjar i en skola i en annan kommun. I stället betalar staden sen i höstas bara vad grannkommunen själv har i skolpeng.

Den kommande hösten ska grannkommunerna också börja betala vad en skolplats faktiskt kostar i Stockholm och inte, som nu, skicka över sin egen lägre skolpeng.

"Aldrig roligt att stämma en god vän"

För kranskommunerna innebär det här en ekonomisk smäll med lägre intäkter och ökade kostnader. För en elev i förskoleklass har Stockholm exempelvis en dubbelt så hög skolpeng som Nacka. Skillnaden landar på drygt 40 000 kronor för varje elev per år.

Enligt skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) är det dags att skrota den modell som i många år har missgynnat Stockholm ekonomiskt. Om ett skolsystem i grannkommunen är billigare, enligt den skolpeng som kommunen har, är det märkligt att Stockholms skattebetalare ska betala ett överpris, menar hon.

– Det handlar om miljontals kronor. Som skolborgarråd och ansvarig för stockholmarnas skattepengar så tycker jag att det är helt orimligt, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Sparar 15 miljoner

Stockholms stad räknar med att tjäna runt 15 miljoner kronor på förändringen på sikt, förutsatt att elevströmmarna inte förändras.

Men stadens agerande har fått flera kommuner att slå bakut. Solna, Sollentuna, Sundbyberg, Nacka, Tyresö och Haninge förbereder sig nu för att stämma Stockholm i tingsrätten.

– Det är aldrig roligt att behöva stämma en god vän och granne i domstolen. Vi ser dock ingen annan utväg eftersom Stockholm ensidigt ändrat den betalningsprincip som har gällt länge och som vi anser är i enlighet med vad lagen säger, säger Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M).

Stockholm tonar ner konflikten

Sundbybergs stad räknar med ett tapp på 2,5 miljoner kronor i intäkter under 2021 och en stigande skolnota framöver. Sen i höstas, när Stockholm började betala ut den lägre skolersättningen till kommunen, har Sundbyberg fakturerat Stockholms stad på mellanskillnaden. Fakturor som Stockholm bestrider.

Men skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist anser inte att finns någon konflikt mellan kommunerna.

– Jag välkomnar en prövning av det här för att få vägledning i hur vi ska arbeta framöver. Det är ingen schism utan det är ren och skär juridik. Vi behöver få reda på hur vi ska agera. Jag känner tillit till att vi från Stockholms stad gör rätt, säger hon.

3 300 elever berörs

Totalt går runt 1 200 Stockholmselever i andra kommuners skolor och cirka 2 100 elever från andra kommuner går i Stockholms kommunala skolor.

Enligt Sundbybergs kommun har Stockholms stad hotat med att inte ta emot elever från en kommun som vägrar betala den högre ersättningen som staden anser sig ha rätt till. Men enligt skolborgarrådet är inga sådana ultimatum aktuella.

– Nej, det finns inget sådant hot eller ultimatum. Jag utgår ifrån att vi hittar en lösning på det här, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.