Konceptet "grannboxen" går ut på att boende i ett grannskap tecknar ett abonnemang som ger åtkomst till ett gemensamt verktygsskåp. När du sedan är i behov av exempelvis en lövblåsare eller en häcksax är det bara att boka den, knata bort till skåpet och hämta ut den.

Under april rullas tjänsten ut runtom i Stockholm, och redan nu finns en box på plats i Solgård i Huddinge.

"Spotify för produkter"

Bakom satsningen ligger startup-företaget Ihopa, tillsammans med Husqvarna. En av hjärnorna bakom konceptet, Johannes Dahlberg, kallar det hela för "Spotify för produkter".

– Det här är i grund och botten en delningstjänst, men för individen upplevs det knappt så – den kan bara ha tillgång till produkter och egentligen inte behöva interagera med de andra medlemmarna. Däremot finns fortfarande community-aspekten kvar – att det är communityn som gör att det kan bli av, säger han.

Sätts upp i privatpersoners trädgårdar

Boxarna sätts upp i privatpersoners trädgårdar, som i gengäld får fri tillgång till innehållet, och vem som helst kan anmäla intresse för att vara "värd".

– Vi tar alla kostnader och allt arbete, och även om vi kallar dem för ”värden” är det inget betungande att vara det.

Innehållet i boxen uppdateras

Under våren och sommaren ska projektet utvärderas. Verktygen i grannboxen kommer även att uppdateras efter behov och efterfrågan.

– En viktig komponent i det här är att vi låter grannskapet styra vilka produkter det blir. Över tid kommer vi fintrimma boxen, så att om en produkt inte används så byter vi ut den mot någonting annat som grannskapet faktiskt kommer att använda.