Bullerkälla. Grannar till "framtidsgatan" Hälsingegatan störs av höga ljud från barn och vuxna som nyttjar den. Foto: Mimmi Epstein

Grannar i Vasastan stör sig på barnens lek

Hur mycket ska det få låta i stan? Sedan Hälsingegatan blev "framtidsgata", med studsmatta, hammock och insektshotell, har trafikkontoret fått en hel del klagomål.

  • Publicerad 08:30, 22 okt 2020

Sedan en dryg månad tillbaka har Hälsingegatan piffats upp med studsmattor, hammock, och "sandstrand". Så kommer det att se ut till och med december, som en del av ett forskningsprojekt kopplat till KTH. Barn från Gustav Vasa skola, precis intill, har fått vara med och önska vad de vill ha på gatan och allmänheten har haft möjlighet att tycka till inför den nya utformningen.

Bara några dagar efter att möblemanget var på plats sattes lappar upp på fönstren ut mot gatan. "Kan vi få din adress så styr vi upp en lekplats utanför ditt sovrum?" stod det bland annat. En av lapparna föreställde en hand som "pekar fuck you", något som fick barn i Gustav Vasa skola att ta illa upp. Den lappen är nu borttagen.

Christina Signers barn går i skolan och hon berättar att många numera leker på Hälsingegatan efter skoldagarna.

– Jag tyckte att vissa av lapparna hade en ganska otrevlig ton även om jag naturligtvis förstår att det inte är kul om gatan drar till sig högljudda ungdomsgäng nattetid, säger hon och fortsätter:

– Men att barn leker där på dagtid borde vara okej. Det är ju ändå en stad vi lever i. Vill man ha det helt tyst kan man flytta ut på landet. Jag tycker att gatan har blivit fin.

Många synpunkter

Trafikkontoret har sedan "framtidsgatan" invigdes mottagit ett femtiotal synpunkter och klagomål. Bland annat skriver boende i närheten att de inte kan sova, projektet kallas "vansinnigt" och en 70-åring undrar hur hen "ska kunna leva med skrikande barn på dagarna och skrikande vuxna på nätterna" utanför sitt sovrumsfönster. Någon vädjar till staden att "återställa gatan" och ett företag skriver att de letar nya lokaler. Andra irriterar sig på att det har tagits bort parkeringsplatser. Vissa berömmer dock initiativet och tycker att det har blivit trevligare på Hälsingegatan.

Grannen Elin Nilsson, som inte är den som har satt upp lapparna, ifrågasätter om projektet är nödvändigt. Hon menar att störningarna som hon och hennes grannar utsätts för är outhärdliga.

– Jag bor på högsta våningen precis vid studsmattan och det är bullrigt från åtta på morgonen till sent på kvällen. På helgen är det så livat även på nätterna att vi inte kan sova. Det är både ljudet av studsandet på studsmattan och skrik som stör, säger Elin Nilsson, och fortsätter:

– Att barn leker är naturligt, men det hör hemma i Vasaparken eller någon annan närliggande park eller lekplats. Vi kom med synpunkter på projektet och var rädda för just den här situationen, men det känns inte som att staden lyssnade på oss.

Här invigs Stockholms nya framtidsgator

I december ska gatan återställas och projektet utvärderas. Fariba Daryani på trafikkontoret är tillförordnad projektledare för "framtidsgatorna". Hon säger att man kommer att ta hänsyn till de boendes synpunkter när man utvärderar projektet.

– Självklart, och vi har varit kontakt med dem. Samtidigt är meningen med det här försöket att barn ska få ta mer plats i samhället och det är vi inte vana vid att de gör. Om grannar störs på natten så bör de ringa polisen, precis som vid andra ordningsstörningar, säger hon.

Arga lappar. Grannar på Hälsingegatan har visat sitt missnöje med den nya utformningen via lappar på fönstren. Dock är de flesta nu borttagna. Foto: Läsarbild