En fyra millimeter lång skalbagge kanske inte låter mycket, men granbarkborren kan orsaka skador av stora mått.

I Spånga har mellan 80 och 100 granar som angripits av granbarkborren hittills fått fällas i Fornminnesparken i Solhem för att begränsa skador, granar som stått på en yta som motsvarar ytan av en mindre fotbollsplan, något som P4 Stockholm var först att rapportera om.

Granbarkborren förökade sig explosionsartat i landet efter den torra och varma sommaren 2018. Sedan dess har den lilla skalbaggen orsakat stora skador för skogsägare runt om i landet.

Granbarkborren festar nämligen på uttorkade granar.

– Hela Mälardalen har haft stora problem, säger Pia Feldt, parkingenjör i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Angrepp på gran har upptäckts även på två platser i Bromsten och i Spånga där liknande åtgärder redan gjorts.

Just nu bedöms angreppen i Fornminnesparken som mest akuta.

– Det vi kan se nu, vi tog bort även till synes friska granar där vi kunde se angrepp. Granbarkborren borrar ned sig i jorden och överlever där och kan flytta vidare. Just den här platsen är det inte mycket att göra något mer åt.

Är angreppen under kontroll?

– Vi hoppas kunna hindra det här, men det är inte säkert, det kan vi se först nästa vår.

Locka hackspettar

Förutom att fälla angripna träd tänker stadsdelen även försöka med ett annat grepp, att sätta upp fågelholkar för att locka hackspettar till granbestånden. Hackspetten är naturlig fiende till granbarkborren.

En annan förhoppning är att naturen själv löser situationen, att svalare och blötare väderlek ska begränsa antalet granbarkborrar.

– Nu är det så fuktigt i naturen att vi har förhoppningar. Vi har hört signaler om att beståndet minskat på andra håll, att det inte är lika illa. Vi hoppas det minskar, säger Pia Feldt.