Den tolfte upplagan av Ångestloppet stundar. Alla är välkomna att springa, gå, rulla eller krypa de 209 metrarna längs Götgatan.

– Det är en sträcka som passar alla, oavsett ålder och fysik, säger Jackie Muzaqi, socionom och handledare vid Fountain House som arrangerar loppet.

För att delta behövs ingen föranmälan och det finns ingen åldersgräns. Det är gratis och bara att dyka upp. Syftet är att skapa ökad medvetenhet kring frågor som rör psykisk ohälsa, och peka på att det är ett växande folkhälsoproblem.

– Vi vill visa att vi finns här för alla som lever med psykisk ohälsa, är isolerade, saknar sysselsättning eller känner att de inte har någonstans att ta vägen. Hit är man också alltid välkommen tillbaka.

Alla är vinnare

Fountain House har varit verksam på Götgatan 38 sedan 1980. Eventet startar där 9 september klockan 13.00 med folkfest, musik, utdelning av nummerlappar, visning av verksamheten och fika.

Vid 13.50 är det dags för uppvärmning som leds av elitboxaren Anthony Yigit. Startskottet går tio minuter senare och loppet går från korsningen Götgatan/Sankt Paulsgatan till Fountain House lokaler på 38:an.

– När man kört sträckan och gjort en insats för att bidra till ökad förståelse för psykisk ohälsa väntar diplom och mingel hos oss, säger Jackie Muzaqi.

Alla deltagare betraktas som vinnare.