– Det var hemskt. Många minnen brann upp, speciellt foton som är svåra att ersätta, säger Jonas Sundberg, ordförande i Björkhagens golfklubb.

Han talar om branden som drabbade Björkhagens golfklubb 2010 när klubbhuset, ett gammalt lofthus som tagits dit från Dalarna 1957, gick upp i rök. Men det brann också vid Söderbysjön 1962.

Skansen-idé

Förr fanns nämligen flera historiska byggnader nere vid Söderbysjön. Av dessa finns i dag bara den så kallade smedjan kvar.

– Det var några entusiaster som ville skapa ett slags Skansen här förr, förklarar Sundberg.

Lofthuset som brann ned 2010 längst bak i bild. Till höger i bild syns två andra hus som brann 1962 varav ett är Hammarbystugan.

Lofthuset som brann ned 2010 längst bak i bild. Till höger i bild syns två andra hus som brann 1962 varav ett är Hammarbystugan.

Okänd/Wikimedia commons

Men inget ont som inte för något gott med sig brukar det heta. Sedan 2012 finns ett nytt modernt klubbhus.

– Lofthuset i all ära. Men det hade en trappa som var mer eller mindre livsfarlig. Det nya är mycket mer ändamålsenligt.

Vid klubbens jubileum verkar få sorger finnas. De har 750 medlemmar i dag men räknar med bortåt 800 i höst.

– 2020 var "all time high" för golfklubbarna. Vi var lite rädda för en medlemstapp efter pandemin. Men 2023 blir ett bra år, det näst bästa enligt min dokumentation, säger Jonas Sundberg.

Jonas Sundberg, ordförande Björkhagens golfklubb.

Jonas Sundberg, ordförande Björkhagens golfklubb.

Privat

Klubben stoltserar enligt egen utsaga också med den största tävlingsverksamheten i Stockholm. Här tävlar pensionärer i golf tre gånger i veckan på den niohåliga banan.

– Det är framför allt pensionärer eller folk som närmar sig pension som ansluter. Men det vore jättetrevligt om vi kunde få fler ungdomar, för golfen i Sverige har tappat ungdomar.

Klubben har ett naturskönt läge.

Klubben har ett naturskönt läge.

Maja Brand/Arkiv

Golfande med naturtanke

Banan ligger naturskönt i Nackareservatet. För att vara skonsam mot miljön används inga bekämpningsmedel. Gräs och ängsmark utanför banan slås med lie och de låter bland annat död ved ligga kvar för den biologiska mångfaldens skull.

50-årsjubileumet firas med två dagar för allmänheten. Och det blir inte bara golf. Söndagen den 11 juni är det "Naturmorgon" med Stockholms ornitologiska förening.

– Det är lite av min baby. Jag tycker att en golfrunda blir mycket roligare om du kan lyssna på fåglarna och förstår vad det är du rör dig i. Det är en fantastisk miljö, säger Jonas Sundberg.