Globen, eller Avicii Arena som det numera heter, stänger sin verksamhet under hela år 2024 till följd av omfattande renoveringar. Inga evenemang kommer att hållas under renoveringens gång.

– Vi kallar det inte för renovering, utan modernisering, vi gör alltså ombyggnationer för att exempelvis skapa bättre akustik och en trevligare atmosfär, säger idrottsborgarråd Karin Ernlund (C).

Redan 2018 var diskussionerna i gång kring beslutet om renovering, men det har dragit ut på tiden.

– Det har varit otroligt mycket förberedelser för att samla in information och göra detta på bästa sätt. Bland annat har vi tagit hjälp av KTH och pratat med olika idrottsföreningar för att komma på innovativa lösningar, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-blir-nya-globen-storsta-lyftet-pa-30-ar/reprap!jazwSzEOLdbs0w08op41NA/

Mer intim känsla

Bland annat ska stolar bytas ut, ändringar vid entrén göras och ett riggnät sättas upp. Riggnätet är tänkt att användas för att kunna skala upp och ner lokalen efter behov. Vid mindre arrangemang ska det hjälpa publiken att sitta närmare scenen, för att skapa en intim känsla.

– I dag kan Avicii arena upplevas som stor och det kan vara svårt att höra eller se på vissa av platserna, säger hon.

Den totala kostnaden för renoveringen beräknas landa på 830 miljoner. Då ingår också en helt ny isrink-anläggning under de byggnader som ska uppföras bredvid arenan.

– Tidsplanen är till viss del kritisk och tajt då ombyggnationen enligt plan ska vara färdig i maj 2025, lagom i tid till ishockey-VM. Men vi är förberedda för att hålla planen, säger Karin Ernlund.