Har du någon gång varit på en konsert med dåligt ljud? De senaste åren har flera besökare klagat på just ljudet under konserter på Globen.

Nu ska det bli ändring på det. Globen, eller Avicii arena som den numera heter, stänger lagom till att lokalen fyller 35 år.

– Arenan har inte, i någon större utsträckning, renoverats efter att den byggdes 1989. Den behöver moderniseras så att besöksnäringen kan blomstra, säger Mats Viker, vd på SGA fastigheter som äger Globen.

Flexibel lokal

Just ljudet, närmare bestämt själva akustiken, är något av det som ska förbättras i samband med renoveringen. Taket får rörliga paneler samt ett heltäckande riggningsnät där det kan hänga högtalare som kan flyttas beroende på vilket arrangemang det är.

Lokalens storlek ska även gå att justera så att det både kan spelas hockeymatcher och ordnas mer intima – eller större – konserter.

Arenan får också nya, skjutbara läktare.

Illustration över hur kan se ut i nya Globen när det är hockeymatch.

Illustration över hur kan se ut i nya Globen när det är hockeymatch.

Illustration: HOK.

– När Globen byggdes ställdes alla högtalare på scenen. Nu för tiden hängs allt upp i luften i taket. På det här sättet kan vi kontrollera ljudet så att det inte studsar tillbaka flera sekunder senare. Då blir det en bättre akustik och vi får en bättre atmosfär. Vi flyttar också ner publiken närmare golvet, säger Mats Viker.

När Globen är färdigrenoverad flyttar hockeyn in från Hovet där matcherna spelas i dag. Den isrink som finns under mark i Hovet behålls för träningsaktiviteter.

Delar av övriga Hovet ska sedan rivas och på dess tomt, samt på Söderstadions numera tomma yta, planeras bostäder, kontor, restauranger och affärer.