Mangosorbeten smälter i struten som Andrea Morelli håller i sin hand.

Det är heta dagar och högtryck i glassfabriken hos Italienaren i Gubbängen. Här vevas 250 kilo glass om dagen.

– Allt handlar om hur du behandlar glassen. Inte för mycket socker. Ha inte bråttom. Ordentligt med frukt, eller nötter eller vad du vill. Man ska känna vad det är i glassen även om man blundar, säger Andrea och ger oss smakprov på en pistagebombad gelato direkt från maskinen.

Började i Florens

Andrea lärde sig hantverket i sin hemstad Florens där han började som springpojke på stans äldsta glassbar.

30 år senare har hans glass blivit kvarterets mittpunkt i Gubbängen.

– Vi var i stan innan men ville lösa livspusslet smidigare, slippa pendla. Vi bor precis runt hörnet och barnen har sin skola här. När vi kom hit märkte vi hur platsen liksom började leva, det kryllar av barnfamiljer hela dagarna. Det har blivit som en italiensk piazza, säger Lisa Hedström.

Tänkte om

Paret har varit i glassbranschen länge men det var när alla krogar de levererade till slutade lägga beställningar som de började sälja över disk.

Paradoxalt nog gav pandemin skjuts åt det nya. Och ryktet om den krämiga glassen i Gubbis är spritt, nu kommer folk från hela stan.

– Om det var något fint corona gjorde var det att öppna folks ögon för att allt inte händer i innerstaden, konstaterar Lisa.

Inget mischmasch

Tio sorter per dag serveras. Klassiska smaker, inget mischmasch.

– Chili och havssalt ärjättegott, men inte i vår choklad. Vi satsar på rena smaker.

En gång för alla, vad är skillnaden mellan glass och gelato?

– Gelato är italienska och betyder glass. Det finns ingen skillnad. Däremot tror jag man förknippar italiensk glass med kvalitet. I industritillverkad glass pumpar man in luft, känn hur lätt ett vanligt glasspaket i affären är. Man använder ofta olja och en massa stabilisering. Vår glass är tung. Vi låter råvarorna tala för sig själva, säger Lisa Hedström.

Snö Kvarnholmen, Mjöl-narvägen 26, Nacka

Vasastans gelatoälskling Snö har ynglat av sig. Dagsfärsk glass som vunnit glass-SM.

Edsviken Gelateria, Kummelbyvägen 37, Sollentuna

Gelato med melon och maräng? Eller mint? Prova båda. Eller alla. Poppis glasshäng med gott om sittplatser.

Gelato Scarfo, Ålstens-gatan 12, Bromma

Bli inte förvånad om innehållet i din strut bara är en kvart gammalt. Pinfärskt och ekologiskt.

Bullandö Glassfabrik, Bullandövägen 30, Värmdö

Kokosglassen är enligt säkra källor to die for. Med lite tur får du avnjuta den i en solstol. Somrigare blir det inte.

Vallentuna Stenugnsbag-eri, Allévägen 6, Vallentuna

Hemvevat och krämigt i lantlig miljö. Missa inte chokladsorbeten!

Sjöstaden Gelato, Hammarby allé 50, Stockholm

”Choklad-Eva” har fått sjöstadsborna att köa för praliner. I sommar har choklaterian utökat med glassbar.

Glass på hörnet, Hamn-gatan 2, Vaxholm

Slicka på en strut och spana på skärgårdsbåtar. Mångårigt favvoställe för med läskande sorbet och krämig glass.

Kennys Gelato, Tollare Kaj 10, Saltsjö-Boo

Sjönära gelatohäng med både klassiker och experimentella inslag – vad sägs om pro-secco eller hubbabubba?

Kosterheds konditori, Huvudstagatan 13, Solna

Glasseria och bageri med hög dregelfaktor, även för fyrbenta besökare – de har hundglass.