Den nya basketplanen vid Danderyds gymnasium fylldes med glada ungdomar och vuxna förra veckan när den invigdes. Ett år efter att kommunen och föreningen Danderyd basket meddelade att den skulle byggas.

Vid invigningen var det fullt med folk, bollarna flög överallt samtidigt som det hölls tal och bjöds på korv.

Några som var med under invigningen var laget flickor 09 från klubben. På frågan om de kommer att spela här i sommar rådde det ingen tvekan: Så mycket de hinner och kan.

Alice Binner, 12 och Sophie Knobloch, 12, är taggade.

– Man kan komma hit när man vill, och det är nära, det är det bästa, säger Alice.

Kompisarna Loven Mayenga, Anton Wänström och Odis Burgess var snabba ute på planen. På frågan hur mycket basket det blir i sommar, svarar de:

– Varje dag.

Sportchefen Gunnar Demnert var minst sagt lyrisk under kvällen.

– Det är superkul. Vi har längtat, längtat och längtat.

Den sista pusselbiten till basketplanen blev trepoängslinjen som målades på för ett par veckor sedan. Planen består av toppmoderna korgar, en plan enligt det internationella FIBA-måttet och ett underlag som är vänligt mot fötter och bollar.

Ibland kommer planen bokas för träning och spel. Men oftast kommer den vara öppen för alla.

– Alla tider på dygnet, alla dagar i veckan. Det är bara att gå ner och spela när man vill. Då och då kommer vi ha ledare på plats för de som vill prova på, säger Gunnar Demnert.

Basketplanen är ett samarbete med kommunen kring deras satsning på spontanidrott.

Planen vore inte varit möjlig utan bidragen från klubbens medlemmar, berättar föreningen. Intill planen hänger en skylt med en lista på sponsorföretag.

– Det är över 100 familjer som har bidragit. Helt fantastiskt, säger Gunnar Demnert.

Ordförande i klubben, Stefan Kämpendal, minns från ungdomen hur viktigt det kan vara med en basketplan.

– Man kom hem från skolan, slängde i sig maten och stack direkt ut med kompisgänget och spelade. Det var så jäkla härligt. Att den möjligheten finns här för många nu... Det är extra viktigt dessa tider när allt fler sitter inne framför telefoner och datorer.