Den här veckan nåddes ridskoleelever och hästägare på Gustavsbergs ridskola av ett glädjande besked – stallet räddas kvar. Det är Rebecca Lagin, dotter till en av ägarna, som kliver in och driver vidare verksamheten.

– Jag gör det för att jag älskar hästarna och människorna på anläggningen och för att jag inte vill se att någon köper alltihop och sedan lägger ner det, säger hon.

Rebecca Lagin tar över verksamheten från 1 juli.

Rebecca Lagin tar över verksamheten från 1 juli.

Privat

Mitt i Värmdö har tidigare berättat att hela anläggningen, med mark, byggnader, hästar och utrustning, är till salu för cirka 100 miljoner kronor. Kommunen har fått frågan om de vill köpa alltihop och det finns flera privata intressenter, men ingen som ägarna Cecilia Lagin och Anna-Karin Nylander hittills velat sälja till.

Uppväxt på ridskolan

Ridanläggningen, som innefattar ett 20-tal ridskolehästar och ponnier, och cirka 40 inackorderade privathästar, plus ridgymnasiets hästar, kommer att drivas vidare i samma omfattning som i dag, enligt Rebecca Lagin. Hon tar över som verksamhetschef den 1 juli i år och hyreskontraktet gäller i ett år, under den perioden planerar hon inte att göra några stora förändringar.

– Det här ger oss ett år till att fundera över vad som ska hända med ridskolan, och ta ställning till olika anbud och intressenter, säger hon. 

Rebecca är själv uppväxt på Gustavsbergs ridskola, hon var sju år gammal när hennes mamma Cecilia tog över verksamheten.

– Det är som mitt andra hem och jag vill verkligen att det ska få vara kvar, säger hon.

Rebecca Lagin har hoppat in och jobbat på ridskolan under perioder och är delägare på två hästar i stallet. 

Sedan några år tillbaka jobbar hon på radiokanalen Mix Megapol, bland annat ihop med radioprofilen Gry Forssell, som hon har en häst ihop med på Gustavbergs ridskola. Planen är nu att ta tjänstledigt från radion för att jobba heltid med ridanläggningen.

Elever och hästägare kämpar för att rädda ridskolan

Nu går ridelever och hästägare samman för att försöka rädda Gustavsbergs ridskola. En av dem är radio- och tv-profilen Gry Forssell, som har sina hästar där.

Gustavsbergs ridskola läggs ner i sommar om ingen tar över. Ridskolan har 300 ridande elever varje vecka, och 300 barn som står i kö för att få börja rida. 

Madeleine Nunez, vars dotter Esmeralda, 9 år, rider på ridskolan två gånger i veckan, är upprörd och orolig över vad som ska hända om anläggningen stänger.

– Esmeralda är här nästan varje dag, i flera timmar. Även när hon inte ska rida lektion. Det är här hon är efter skolan, säger hon.

Esmeralda Nunez och Nikki Kossek Forssell med ponnyn Milan.

Esmeralda Nunez och Nikki Kossek Forssell med ponnyn Milan.

Johanna Wallén

Lång kö till andra stall

När de fick veta att ridskolan kan komma att läggas ner började hon ringa runt till andra stall i Värmdö och svaret blev att alla har flera års väntetid.

– Vi har ingen egen häst, vad ska vi göra? Ska hon behöva sluta rida?

Gustavsbergs ridskola ligger nära bussar och bostadsområden så det är enkelt för unga personer att ta sig dit själva, enligt Madeleine.

Gry Forssell med familjens ponny Milan. I bakgrunden dottern Nikki.

Gry Forssell med familjens ponny Milan. I bakgrunden dottern Nikki.

Johanna Wallén

Esmeralda berättar om en dag i stallet. Hon sopar stallgången, hjälper till med insläpp, pysslar med hästarna och hänger med kompisar, bland annat.

– Ibland går jag och tittar på lektionerna. Det finns alltid något att göra här, säger hon.

På anläggningen finns totalt 75 hästar, och tränare upp till elitnivå kommer dit regelbundet och håller lektioner.

Esmeralda Nunez är i stallet sex dagar i veckan.

Esmeralda Nunez är i stallet sex dagar i veckan.

Johanna Wallén

Det som lockar allra mest är förstås hästarna, förklarar hon och får medhåll av kompisen Nikki,13 år, som är där lika ofta.

– De är mysiga och sociala och man blir glad av att vara med dem, säger Nikki, som började rida på ridskolan, men numera har egen ponny.

Gry Forssell: Kommunen bör köpa

Hennes mamma råkar vara kända tv- och radioprofilen Gry Forssell, som också har en häst i stallet. Hon menar att stallet fyller en viktig funktion för att motverka psykisk ohälsa bland unga, framförallt tjejer.

Gry Forssell med familjens ponny Milan.

Gry Forssell med familjens ponny Milan.

Johanna Wallén

– Det är allt från att lära sig ta ansvar och få koppla bort allt annat ett tag, till kontakten med hästarna och kompisarna. Stallet är en så viktig plats för så många, säger hon.

En stor grupp föräldrar och barn går nu samman för att försöka rädda kvar ridverksamheten. De hoppas att Värmdö kommun köper alltihop.

– Vi vet att andra sporter också behöver pengar, men hur mycket har de inte redan lagt på konstgräsplaner och nya hallar? Vi hoppas på en dialog med kommunen, och att man kan göra en rimlig värdering av fastigheten, säger Gry.

Föreningen Gustavsbergs ryttarsällskap, som är kopplad till anläggningen, har skickat en skrivelse till Värmdös kommunfullmäktige där de ställer frågan, och vädjar, till att kommunen går in och räddar verksamheten.

Gustavsbergs ridskola

Vad: Ridskola och inackorderingsstall, sedan 2016 även Mälardalens ridgymnasium som hyr in sig med hästar, elever och personal. Där finns två stall, två ridhus, en ridbana och rasthagar.  

Var: Idrottsvägen 1 vid Gustavsbergs hamn.

När: Byggdes 1985 och drivs sedan 1997 av Skärgårdens rid- och friskvårdscenter AB. Till stallet hör föreningen Gustavsbergs Ryttarsällskap, GuRS.

Antal hästar: 75 totalt, varav 23 ägs av ridskolan, 12 ägs av ridgymnasiet och resten är uppstallade privathästar.

Antal anställda: 6 personer som jobbar hel- eller deltid, plus timanställda ridlärare.

Källa: Skärgårdens rid- och friskvårdscenter