Avundsjuka blickar har riktats mot Brunnaskolans barn i årskurs 3–9 när de sedan i höstas kan gå på föreningsledda kultur- och sportaktiviteter så fort skoldagen är slut och i direkt anslutning till skolans lokaler. De har möjlighet att testa allt från teater med kulturskolan till fotboll med den lokala fotbollsföreningen – och allt är gratis.

Men till hösten slipper åtminstone barnen på Grindtorpsskolan och Kvarnhagsskolan i Alby vara sotis. För då startar konceptet afterschool även hos dem.

– På grund av den negativa utvecklingen i samhället har föräldrar sagt att de inte vill att deras barn ska vistas i centrum. De vill ha kvar barnen i skolan. Därför är det bra om vi kan arrangera aktiviteter i skolans lokaler där barnen också får lov att vara, säger projektledaren Dilek Baladiz.

Utökas i Hallunda

Just nu pågår ett stort planeringsarbete av vilka aktiviteter som ska erbjudas när afterschool kickar i gång i Alby.

I det arbetet är det viktigt att barnen får vara med och påverka, menar Dilek Baladiz. Så nu är hon och hennes kollega ute och träffar skolklasserna och undersöker vilka aktiviteter som barnen vill ha.

Dilek Baladiz, projektledare för Afterschool, tycker att det är viktigt att barn och unga får chansen att både aktivera sig samtidigt som de kan upptäcka aktiviteter som de tycker om.

Dilek Baladiz, projektledare för Afterschool, tycker att det är viktigt att barn och unga får chansen att både aktivera sig samtidigt som de kan upptäcka aktiviteter som de tycker om.

Tom M Kronestedt

– Redan nu kan vi se att fotboll är populärt, men också saker som matlagning och boxning. En lärdom vi har tagit från tiden på Brunnaskolan är att pojkar tenderar att anmäla sig i högre utsträckning än flickor, och då är det viktigt att vi lyssnar lite extra på vad tjejerna vill ha så vi kan engagera dem här i Alby, säger Dilek Baladiz.

Afterschool ska fortsätta i Hallunda, men till hösten är det inte begränsat till Brunnaskolan. Då kan även elever från de andra skolorna i Hallunda besöka Botkyrkahallen för att lira fotboll eller sparra med boxningsklubben.

Många fördelar

Projektet finansieras av pengar från EU och pågår till och med februari 2026. Då ska projektet utvärderas, men redan nu är förhoppningen att afterschool får fortsätta betydligt längre än så – fördelarna är för många för att sluta tvärt, menar Dilek Baladiz.

– Det krävs ett långsiktigt arbete att aktivera barn och ungdomar, men genom afterschool är vi på god väg. Vi får se om vi har ekonomiska medel till att kunna utöka. Men det är för tidigt att säga – det beror på hur mycket det kostar att starta upp i Alby, säger hon.