I våras kom förslaget från trafikförvaltningen i Region Stockholm: Busslinje 537 mellan Upplands Väsby och Kista Centrum läggs ner. Den populära pendlarlinjen, som går morgon och eftermiddag/kväll, har varit räddningen för många som pendlar till Kista – inte minst när pendeltågen strulat.

Men nedläggningsbeskedet möttes av ramaskri, både från Upplands Väsby kommun och prövade pendlare som protesterade, något Mitt i tidigare uppmärksammat.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-kan-nasta-pendlarbuss-fran-vasby-ryka-6.3.82669.bdb34019a6

Och nu verkar Regionen ha lyssnat. När trafikförvaltningens återkoppling till remissinstanserna, däribland Upplands Väsby kommun, nu kommit får 537:an vara kvar.

"Linje 537 Upplands Väsby station–Kista centrum. Linjen föreslogs i remisskedet att läggas ned med anledning av att den delvis är parallellgående med pendeltåg. Efter vidare analys bedöms förändringen inte vara lämplig och förändringen kommer inte att genomföras", heter det i återkopplingen.

– Jag är väldigt glad och tacksam över att regionen har tagit till sig av hur viktig bussen är för Väsbyborna och näringslivet i Väsby. Väsbyborna använder kollektivtrafiken i hög utsträckning och målsättningen är självklart att ännu fler ska välja kollektivtrafiken för att på så sätt minska klimatavtrycket, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

Även Samuel Stephan, gruppledare för SD i Upplands Väsby och trafikpolitisk talesperson i Region Stockholm, är nöjd.

 – Det röda styret i Region Stockholm föreslog i våras att lägga ner busslinje 537 vilket skulle lämna hållplatsen Eddavägen helt utan trafik. I ett yttrande från oppositionen påpekades detta tillsammans med en rad annan kritik till trafikförvaltningen vilket idag resulterat i att Väsbyborna får behålla busslinjen.

Buss 565 är saknad

Mitt i frågar Mathias Bohman vad som händer med den av många saknade snabbussen 565:an mellan Bredden och centrala Stockholm.

– Buss 565 är inte en del av denna omgång. Jag och kommunen fortsätter att jobba för att buss 565 ska trafikera igen under mandatperioden. Jag har en dialog med Regionen kring linjen.

Han pekar på att Regionen i sin tur sliter med tuffa ekonomiska förutsättningar och arbetar för att regeringen ska skjuta till ökade resurser till regionerna.

– Den 20 september presenteras statsbudgeten. Det är en viktig dag för både regioner och kommuner vad gäller besked om pengar till välfärden, säger Mathias Bohman.