Efter flera år av strul med underlaget, skador hos spelarna och besvikelse har Ingarö IF fått en ny fotbollsplan att spela på.

– Äntligen! Det är min spontana kommentar. Äntligen har vi ett bra konstgräs att träna på och vi kan bjuda hit andra lag på träningsmatcher utan att behöva skämmas. Det känns väldigt bra, säger Johan Björkman, tränare för pojkar -07.

Så länge det är snöfritt väljer han att hålla sina träningar utomhus, så den nya planen är efterlängtad.

Hårt och halt

Värmdö kommun bytte ut det gamla konstgräset på Ingarö IP, som var uttjänt, hösten 2018 till ett nytt. Men de valde då att fylla gräset med enbart sand, utan att toppa med något granulat. Orsaken var att de ville undvika gummigranulat, eftersom idrottsplatsen ligger vid en grundvattentäkt. Men underlaget visade sig bli alldeles för halt att spela på.

Mer sand lades på och olivkärnegranulat, men det gjorde istället underlaget för hårt.

Resultatet blev halkskador, armbrott och stukningar bland spelarna, även riv- och skärsår. Och klubbens A-lag vägrade träna där. De spelade hellre på naturgräset intill, eller på Värmdövallen.

Till slut togs alltihop bort och under en månad nu under hösten fanns inget gräs överhuvudtaget. Men nu är den nya planen på plats, med underlag av sand och korkgranulat.

Sedan problemen med konstgräset uppstod har klubben tvingats boka tider på andra planer runt om i kommunen. De yngre lagen har dock fortsatt träna på hemmaplanen.

– Vi har hållit näsan över vattenytan och pusslat så gott vi kan med alla lag och träningstider, säger kanslichefen Peter Hartzell.

Blivit lovade belysning

Även om allt känns bra med nya planen nu så vill de inte ropa hej ännu, förrän de testat den i några månader, säger Mikael Grennäs, ordförande i Ingarö IF.

Klubben har också fått löfte från kommunen om belysning på naturgräsplanen och någon form av staket eller avgränsning runt idrottsanläggningen, enligt Mikael.

– Vi har problem med motorfordon, bland annat moppar och fyrhjulingar, som kör sönder gräset och löparbanorna på kvällar och nätter. En natt hade de till och med kört med gokartbil på gräset. Det är helt öppet och alldeles för enkelt att ta sig in på anläggningen, säger han.

När det gäller naturgräset går det inte att använda på kvällarna eftersom det saknas belysning, tillägger han.

Kommunen svarar att en inhägnad av idrottsplatsen kommer att sättas upp under 2022. Man kommer också att asfaltera framför föreningshuset, sätta upp nya grindar och bygga en trappa upp mot busshållplatsen.

Att det skulle finnas ett löfte från kommunens sida att sätta upp belysning vid naturgräset håller Jasmin Farid, (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, däremot inte med om. De har redan lagt ned mycket pengar på Ingarö IP, menar hon.

- I dagsläget behöver vi prioritera investeringar även för andra föreningar och då finns det inte utrymme för ytterligare belysning för 2 miljoner kronor, säger hon.