Sedan 1937 har Georg Sörman haft butik på Sankt Eriksgatan, men pandemin tvingade grundarfamiljen att sätta företaget i konkurs. Ägarna till klädesfirman Grosshandlarn tog över konkursboet och uppgav då att både butiken och den klassiska neonskylten skulle leva vidare.

Hösten 2020 meddelade de nya ägarna att man siktade på att renovera lokalen och bygga om, bland annat med ett eget skrädderi. Men så blev det inte och i stället stängde butiken helt dagen före julafton 2021.

I mellandagarna plockades även den klassiska skylten ovanför butiken ner.

– Skylten är i min ägo, säger Tomas du Rietz, en av delägarna till Grosshandlarn.

Vad händer med den nu?

– Vi har lite idéer, men ingenting är bestämt. Vi har en ju Georg Sörman kvar på Västerlånggatan, men det blir nog lite problem med bygglov om man vill sätta upp en skylt där.

Lär inte öppna nytt

Att öppna en ny Georg Sörman-butik på annan plats är inte aktuellt nu med tanke på pandemin som gör det svårt för detaljhandeln.

– Just nu är det inte så roligt att sälja högtidskläder eftersom du inte får ha fester, bröllop eller någonting. Begränsningarna kanske eskalerar framöver och att då säga att jag planerar att öppna en butik där och där vore huvudlöst, säger Tomas du Rietz.

I våras var den klassiska Tuloskylten på Thulefastigheten vid S:t Eriksbron hotad, precis som för 25 år sedan. Men efter en renovering sattes skylten tillbaka.

Att låta Georg Sörman-skylten sitta kvar på Sankt Eriksgatan har däremot inte varit aktuellt.

– Om jag lämnar lokalen och fastigheten kan jag inte lämna kvar skylten. Om till exempel ett bageri flyttar in vill de ju inte ha den.

Är skylten till salu?

– Allt vad jag äger, utom mina barn, är till salu.

Bostadsrättsföreningen, som äger butikslokalen, skriver i ett mejl att den nya hyresgästen vill vänta med att informera om vad som tar vid på Sankt Eriksgatan 41.