Konstnärer. Andreas Blom och Alexander Mattsson Culafic framför den då övermålade berömde blå penisen på väggen på Kronobergsgatan. Foto: Sacharias Källdén

Gatukonstkollektiv lämnar Kungsholmen

I 19 år har Kollektivet livet huserat på Kungsholmen och legat bakom stadsdelens kända konstvägg ännu längre. Nu lämnar kollektivet stadsdelen – och oroas över konstens framtid.

  • Publicerad 09:59, 10 nov 2021

Att de packade ihop sina pinaler och flyttade ut från lokalerna på Sankt Göransgatan berodde på att de inte kom överens med hyresvärden om nya hyran, enligt Andreas Blom vid Kollektivet livet.

Han menar att Kungsholmen och hela innerstan håller på att dräneras på kultur.

– Det finns inte längre någon som säger emot att kultur har ett värde när det gäller att skapa en levande, hälsosam stadsdel. Men fastighetsägare förväntar sig att alla ska betala marknadsmässig hyra vilket slår hårt mot kulturella verksamheter, säger han.

– Om man hårdrar det så kommer det att inte finnas någon plats för kultur på Kungsholmen på sikt. Vi måste prata om vilken stadsdel vi vill ha. Men när biograf Draken blev ett förråd borde man ha förstått att Kungsholmen inte är en stadsdel som satsar på kultur.

Här tar ungdomarnas konst plats under bron

Även om de lämnar sina lokaler, planerar de att fortsätta kurera konstväggen på Kronobergsgatan, vilket de har gjort sedan 2008. Men uttåget kommer att märkas ändå, säger Andreas Blom.

Livet efter jättepenisen på Kungsholmen

– Det känns jätteviktigt. Men att vi inte bor runt hörnet längre kan påverka förutsättningarna, vi har ju gjort den på rätt mycket ideell basis. Men vi har ambitionen att fortsätta med den.

Jonlund (L) vill se mer gatukonst på Kungsholmen