Att behöva åka slalom mellan vägskador på Upplands Väsbys gator känner nog många bilister igen sig i.

Bara under de tre första veckorna i februari månad har det kommit in lika många felanmälningar om potthål till kommunen som under både januari och februari tillsammans i fjol.

– Vi har ett extremt potthålsår. Det omväxlande vädret ställer till det, säger gatuchef Micaela Montin.

Hittills i februari i år jämfört med 4 förra februari. Och januari är ännu värre: 17 anmälda potthål under 2024 jämfört med 5 förra januari.

 – Vi fyller hålen samma dag vi får in felanmälningar eller senast inom tre dagar beroende på hur akuta hålen är. Annars ställer vi ut skyltar som varnar, säger Micaela Montin.

Micaela Montin, gatuchef i Upplands Väsby.

Micaela Montin, gatuchef i Upplands Väsby.

Privat

De vägar som enligt kommunen är mest drabbade är bussgatorna med tung trafik; Smedbyvägen, Stockholmsvägen, Industrivägen, Dragonvägen, Stora vägen, Bjursvägen, Mälarvägen, Tunavägen och Skälbyvägen.

– Vi har även en del återkommande potthål på Kyrkvägen och Anton Tamms Väg. Att laga är en stor utgift men något som vi gör återkommande varje år, säger Micaela Montin.

Mycket jobb kvar

De senaste veckorna har kommunen arbetat för fullt med att laga de största hålen på de mest trafikerade vägarna – men mycket arbete kvarstår.

På Färentunagränd i Brunnby Vik står potthålen som spön i backen.

På Färentunagränd i Brunnby Vik står potthålen som spön i backen.

Privat

– Vår gata har varit hemsk i flera år. Inget händer. Jättesvårt att säga om de blivit värre nu i vinter, men jag upplever det så. Sparkcyklar och vanlig cykel får verkligen se upp. Bilar har behövt åka upp på trottoaren på ett ställe nu i vinter för det blev en stor vattensamling, säger Lotta som bor i Brunnby Vik till Mitt i.

Och när Mitt i ställer frågan om potthål i den lokala facebookgruppen "Det är i Väsby det händer :-) är det fler som upplever samma problem.

"Mälarvägen från rondellen (upp till Runby) mot Eds kyrka är så dålig, många potthål och vägskador trots att den vägen inte är så gammal..."

"Mälarvägen. Mellan Hemköpsrondellen och trafikljusen mot Älvsunda."

"Vägen förbi biltema/bauhaus"

"I Bollstanäs på Stora vägen är det katastrof. Bjursvägen är lagad, men inte på nåt bra sätt."