Redan i fjol blev Anja Egertz Klein nominerad i tävlingen Årets vänligaste sundbybergare, arrangerad av Facebook-gruppen Vänliga Sundbyberg. Den gången blev det en andra plats för henne.

Bor i Näckrosen

I år gick det ännu bättre. Med sex rösters marginal kammade "gåsmamman" hem segern.

– Det är jätteroligt! Framför allt eftersom det visar att mitt jobb med gässen är mycket uppskattat, det betyder mycket för mig, säger vinnaren.

Du bor ju inte ens i Sundbyberg, utan i Näckrosen?

– Jag frågade om det förra året. Då sade de att det inte spelar någon roll eftersom jag gör något för Sundbybergsborna.

Hennes gåsäventyr tog sin början för cirka två år sedan, på en hundpromenad runt Lötsjön. De två italienska tamgässen var vid det laget ett välkänt inslag i området.

– Jag har alltid sett de här gässen och tyckt att de är gulliga. När jag såg att den ena var skadad gick det fort för mig att vilja hjälpa till.

Efter att ha tagit kontakt med kommunen och länsstyrelsen fick de två fjäderfäna flytta in i Anjas lägenhet. Hon gav dem namnen La Vita och La Luce, italienska för "livet" och "ljuset".

Sedan dess har de bytt bo igen. Numer håller de till hos Anjas föräldrar i Vaxholm. Själv fortsätter hon att rapportera flitigt om gässens vardag på sociala medier.

– På somrarna följer de med ut på landet och får bada. Jag åker Vaxholmsbåt med dem.

– De älskar att vara på landet där de kan vara i havet, men verkar lika nöjda och glada när de kommer hem.

Sjuklingen i duon, La Vita, har dessutom kryat på sig.

– Tidigare kunde han inte gå upp för trappsteg, men har successivt blivit bättre. Han är i väldigt gott skick i dag.

Fäst vid dem

När det gäller att hitta en förening eller motsvarande som gässen kan flytta till görs inte samma framsteg. Ett tag var det tänkt att La Vita och La Luce skulle få ett nytt hem hos "Djurskyddet Mariefred", men de planerna sprack.

– Jag har fortfarande inte hittat var jag tycker att det är lämpligt att ha dem.

– Och så är jag fortfarande fäst vid dem.