Intill Wenngarns slott, i ett litet rött hus, står Charlie Edlund och skapar gin. Han har precis preparerat en laddning med bär som lakas ur sedan ska destilleras och bli till 80 procentig alkohol innan den späds ut med olika smaktillsatser för att bli till en gin.
Sommaren har varit extra gynnsam för destilleriet på grund av den lag om tillåten gårdsförsäljning som trädde i kraft i juni. Det var efterlängtat.
– Vi drog igång den sjätte juni på nationaldagen och då var det fullt här inne. Vi kan ta emot 14 personer på varje provning, säger Charlie Edlund som är delägare i företaget First Destillery som det heter med en blinkning till att Sigtuna är Sveriges äldsta stad.
De är den enda verksamhet i kommunen som har ansökt om och har fått tillstånd att bedriva gårdsförsäljning.
Charlie Edlund är delägare på First Distillery i Sigtuna.
Jens Kassnert
Tydlig effekt
En provning innebär en 30 minuter lång introduktion om hur gintillverkning går till, som krävs för att man ska få sälja alkohol, samt provsmakning.
– Vi hinner ta hand om de som kommer hit. De som är skeptiska till att börja med går ofta härifrån och tycker att det här var riktigt kul. De får testa olika sorters gin och får sedan köpa med sig 70 centiliter av våra sorter, säger Charlie Edlund.
Destilleriet säljer förutom gin även tonic, glas och kläder. Försäljningen har sedan lagen om gårdsförsäljning togs i bruk ökat med 130 procent.
– Det är mycket för ett litet företag som oss. Och vi tänker att vi håller öppet varje helg under hösten så får vi se vart det bär.
Charlie Edlund förklarar hur det går till att göra gin.
Jens Kassnert
Spontanbesök
Under tiden som Charlie Edlund förbereder en laddning gin i apparaten knackar två kvinnor på. De är på promenad och är nyfikna på pågår härinne. De får en kort introduktion och en genomgång av några av de bär och frön som utgör smaktillsatserna.
– Vi kommer helt klart tillbaka på en riktigt provning, säger Irene Carlsson.
– Ja, det här var jätteintressant. Då får man be någon om skjuts så man kan provsmaka, säger Yvonne Degerman.
Fortfarande hobbyverksamhet
Det tar många timmar att tillverka gin och leverera flaskor till Systembolag och de restauranger de har samarbete med. Nu har dessutom gårdsförsäljningen kommit till. Trots det är bränneriet fortfarande ett sidoprojekt för Charlie Edlund.
– Det går bra och det är jättekul. Det är fortfarande mest en hobby även om vi säljer bra. Men så mycket lön kan vi inte ta ut än, säger han.
Charlie Edlund är delägare på First Distillery i Sigtuna.
Jens Kassnert