Vision. Parkens terrass med fontänen Förvandlingarnas brunn är tänkt att bli en publik piazza. Foto: Ill: Atrium Ljungberg/Walk The Room/BSK Arkitekter

Gammal matsal får nytt liv med växthus och stor entré

Nya höga ”Parkhuset”, en matsal öppen för alla, hus med växthus på taket och en nygammal entré Det är Atrium Ljungbergs stora Marabou­planer.

  • Publicerad 13:59, 17 mar 2021

Matsalen bör åter­ställas till sin forna prakt och öppna för allmänheten

Fastighetsbolaget A&L vill bygga om i området vid den gamla Maraboufabriken.

Det framgår av en ansökan om planbesked som har skickats in till Sundbybergs stad.

”Vi ser en fantastisk potential i den gamla Maraboufabrikens område. Med det här förslaget vill vi utveckla området som en helhet med utgångspunkt i, och med respekt för, den historiska miljön,” skriver Catarina Sjömark, affärsutvecklare på A&L i ett mejl till Mitt i.

Lobby och kontor

Planerna är stora och omfattande. Det som kanske sticker ut mest är det nya hus som föreslås – Parkhuset. Där ska det enligt förslaget finnas publika lokaler och en lobby med konstinnehåll.

Längre upp i huset blir det kontor.

”Parkhuset blir ett nytt riktmärke, eller ett parkmärke, i staden. Husets uttryck och proportioner hämtar inspiration från Maraboutornet från 1930-talet, som tidigare tjänade som ett landmärke i Sundbyberg.”, skriver Catarina Sjömark.

Ny entré. För att göra plats för den nya entrén och Park­huset föreslås att ett hus ut mot Löfströms allé rivs. Foto: Illustration: Atrium Ljungberg/ Walk The Room/BSK Arkitekter

I anslutning till det nya huset vill Atrium Ljungberg skapa en nygammal entré till parken. För att göra plats för den och Parkhuset föreslås att ett hus ut mot Löfströms allé rivs.

”Parken ges en tydligare identitet som stadspark och tillgängliggörs som sagt genom en ny entré som placeras i nära anslutning till den ursprungliga. Marabouparkens terrass med fontänen Förvandlingarnas brunn blir därmed en publik piazza.”

Går man genom entrén ­eller Parkhusets bottenvåning ska man sedan komma till den gamla matsalen för arbetarna i fabriken.

Matsalen ska nu bli restaurang med en uteservering på terrassen.

”Vi anser att matsalen bör återställas till sin forna prakt och öppna för allmänheten som en restaurang. Vi för i detta tidiga skede inget samtal med någon krögare.”, skriver Catarina Sjömark.

Byggnad rivs

Bakom matsalen, mot Chokladfabriken, föreslås att ytterligare en byggnad rivs och ger plats för ett hus med kontor, restaurangkök och växthus.

Den före detta verkstadsbyggnaden mot Bällstaån skulle enligt förslaget också kunna få en påbyggnad med stomme i massivträ.

När allt detta skulle bli verklighet är för tidigt att säga. Först måste staden ta ett beslut om huruvida en en planprocess ska inledas eftersom detaljplanen för området måste ändras.

Atrium Ljungberg äger Chokladfabriken sedan 2016 och i juni förra året köpte man Eken 14 – den fastighet man nu vill utveckla. Byggnaderna innehåller i dag bland annat folkhögskola, vård och taxibolag.

Får de vara kvar?

”I alla våra utvecklingsprojekt har vi en tät och nära dialog med våra befintliga hyresgäster för att hitta den bästa lösningen för alla. Vi hoppas naturligtvis också att utvecklingen av Eken 14 kommer att göra huset och hela området attraktivt för flera företag att etablera sig i.”

Lunch. Personalmatsalen med den stor fondmålningen ”Komedi och idyll” av Hilding Linnqvist som avtäcktes 1939. Foto: Karl Heinz Hernried, Nordiska museet

Kom till under första världskriget

Marabou grundades av norrmannen Johan Throne Holst 1916, en stor fabrik byggdes i Sundbyberg.

Tidigt 30-tal jobbade 600 personer i fabriken och lokalerna byggdes ut. I ett laboratorium togs nya smaker fram.

Det var främst kvinnliga arbetare i fabriken, jobbet kunde vara både enformigt och slitsamt. Marabou­parken anlades för att vara en oas åt de anställda.

Till sist växte Marabou ur fabriken i Sundbyberg. 1976 invigdes den nya i Upplands Väsby.

Visa merVisa mindre

Inspirerande. Den gamla Maraboufabriken står som inspiration för det nya ”Parkhuset”. Foto: Tekniska museet/Fotograf okänd

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvinnojouren befarar anstormning när restriktionerna lättar

Nyheter Få har sökt hjälp hos kvinnojouren under pandemin Fem kvinnor har mördats på tre veckor i Sverige. Hos kvinnojouren i Sundbyberg har det varit oroväckande få som har sökt stöd under pandemin. "När restriktionerna minskar väntar vi oss att fler...söndag 9/5 5:15

”Sådant här ska inte kunna ske igen”

Nyheter Anledning att ifrågasätta om staden tagit tillräckligt arbetsgivaransvar Kommunalrådet Johan Storåkers beklagar att inte tillräckligt har gjorts i Rissne och säger att mycket tyder på att staden har brustit i sitt ansvar som arbetsgivare.lördag 8/5 15:15

Personalen larmade om fritidsgården i många år

Nyheter Ungdomar och personal fick ha på sig ytterkläderna inomhus Trots att personalen larmade om problemen under många år blev inte arbetsmiljön bättre på Hundra74:an. " Jag undrar om de hade velat sätta sina egna barn i lokalerna", säger Yerusaliem Tesfai som...lördag 8/5 15:15