Fastighetsbolaget A&L vill bygga om i området vid den gamla Maraboufabriken.

Det framgår av en ansökan om planbesked som har skickats in till Sundbybergs stad.

”Vi ser en fantastisk potential i den gamla Maraboufabrikens område. Med det här förslaget vill vi utveckla området som en helhet med utgångspunkt i, och med respekt för, den historiska miljön,” skriver Catarina Sjömark, affärsutvecklare på A&L i ett mejl till Mitt i.

Lobby och kontor

Planerna är stora och omfattande. Det som kanske sticker ut mest är det nya hus som föreslås – Parkhuset. Där ska det enligt förslaget finnas publika lokaler och en lobby med konstinnehåll.

Längre upp i huset blir det kontor.

”Parkhuset blir ett nytt riktmärke, eller ett parkmärke, i staden. Husets uttryck och proportioner hämtar inspiration från Maraboutornet från 1930-talet, som tidigare tjänade som ett landmärke i Sundbyberg.”, skriver Catarina Sjömark.

I anslutning till det nya huset vill Atrium Ljungberg skapa en nygammal entré till parken. För att göra plats för den och Parkhuset föreslås att ett hus ut mot Löfströms allé rivs.

”Parken ges en tydligare identitet som stadspark och tillgängliggörs som sagt genom en ny entré som placeras i nära anslutning till den ursprungliga. Marabouparkens terrass med fontänen Förvandlingarnas brunn blir därmed en publik piazza.”

Går man genom entrén ­eller Parkhusets bottenvåning ska man sedan komma till den gamla matsalen för arbetarna i fabriken.

Matsalen ska nu bli restaurang med en uteservering på terrassen.

”Vi anser att matsalen bör återställas till sin forna prakt och öppna för allmänheten som en restaurang. Vi för i detta tidiga skede inget samtal med någon krögare.”, skriver Catarina Sjömark.

Byggnad rivs

Bakom matsalen, mot Chokladfabriken, föreslås att ytterligare en byggnad rivs och ger plats för ett hus med kontor, restaurangkök och växthus.

Den före detta verkstadsbyggnaden mot Bällstaån skulle enligt förslaget också kunna få en påbyggnad med stomme i massivträ.

När allt detta skulle bli verklighet är för tidigt att säga. Först måste staden ta ett beslut om huruvida en en planprocess ska inledas eftersom detaljplanen för området måste ändras.

Atrium Ljungberg äger Chokladfabriken sedan 2016 och i juni förra året köpte man Eken 14 – den fastighet man nu vill utveckla. Byggnaderna innehåller i dag bland annat folkhögskola, vård och taxibolag.

Får de vara kvar?

”I alla våra utvecklingsprojekt har vi en tät och nära dialog med våra befintliga hyresgäster för att hitta den bästa lösningen för alla. Vi hoppas naturligtvis också att utvecklingen av Eken 14 kommer att göra huset och hela området attraktivt för flera företag att etablera sig i.”