Syftet är att samla vården för barn och unga som behöver heldygnsvård på ett och samma ställe. Som det är nu finns den på Wollmar Yxkullsgatan, S:t Görans sjukhus och på Sacchska vid Södersjukhuset.
Det nygamla sjukhuset går under namnet Ungdomens hus.
Tanken var att 20 vårdplatser för ätstörningsvård skulle öppna redan i höst, då avtalet med Mandolean löper ut och Stockholms centrum för ätstörningar, SCÄ, tar över patienterna.
Försenas
Men det visade sig finnas asbest i lokalerna, och renoveringen tar längre tid. Tidigast 2026 beräknas inflyttning kunna ske.
Istället öppnar SCÄ nu en vårdavdelning på Danderyds sjukhus för barn och unga, till dess Ungdomens hus står klart. Även en avdelning för vuxna kommer att öppna på Danderyds sjukhus.
Region Stockholm har nyligen tilldelats Nationell högspecialiserad vård för barn och vuxna med svår ätstörning och självskada, och även den vården ska inrymmas i Gamla Karolinska.
Flera våningar
I själva entrébyggnaden får SCÄ ett våningsplan.
Där planeras även för vuxenpsykiatri, i ett senare skede.
I byggnaden på ena sidan om sjukhusentrén byggs om för barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, samt Bup-akut, med 40 vårdplatser på tre plan.
Ombyggnationerna handlar om ytrenoveringar, sprinklers, ventilation och avloppsarbeten.
I anslutning till avdelningarna ska områden där patienterna kan vistas utomhus ställas iordning.
Beslut nästa år
Sedan Nya Karolinska togs i bruk har den gamla sjukhusbyggnaden stått mer eller mindre tom. I området planeras nu för bostäder i den nya Hagastaden som binder ihop Stockholm och Solna.
Tanken var att riva Gamla Karolinska, men det stoppades, bland annat med hänvisning till framtida behov av vårdlokaler.
Beslut om att gå vidare med Ungdomens hus tas i regionfullmäktige i början av 2025.
Krismöte: Så ser planen för ätstörningsvården ut
Mandoklinikerna kan tvingas stänga redan i sommar, vilket har satt regionen i högsta beredskap.
– Ett intensivt arbete har pågått sedan Mando gick ut och hotade med att stänga sin verksamhet i förtid, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP).
Hälso- och sjukvårdsnämnden höll i dag ett extrainsatt möte med anledning av situationen inom ätstörningsvården.
Privatkliniken Mandolean, som på uppdrag av regionen driver ätstörningsvård fram till november, står inför ett återbetalningskrav på 47 miljoner kronor från regionen. Regionen anser att ersättningen felaktigt betalats ut och en rättsprocess pågår.
Detta kan leda till att Mandoklinikerna tvingas stänga redan i sommar.
Regionen står redo
Regionen har tidigare beslutat att ta över all ätstörningsvård när avtalet löper ut. Från den 1 december tar regionägda SCÄ, Centrum för ätstörningar, över vården för patienter som behöver sjukhusvård eller avancerad dagvård.
Nu har regionen tagit fram en handlingsplan för att hantera en eventuell förtida uppsägning av avtalet eller ett avbrutet samarbete.
– Om Mando säger upp avtalet i förtid, och slutar behandla patienter innan avtalet löper ut, så står regionen redo att snabbt skala upp sin kapacitet tidigare för att ta emot de patienter som behöver det, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet.
Hit flyttas patienterna
Alla patienter från Mandoklinikerna ska omhändertas i ett särskilt spår och utan avbrott, poängterar Ivanovic Rubin.
– Ett intensivt arbete har pågått sedan Mando gick ut och hotade med att stänga sin verksamhet i förtid. Vi utökar kapaciteten i både öppenvården och heldygnsvården. Vi förbereder även för att kortsiktigt ytterligare öka kapaciteten genom kontakt med andra vårdgivare med uppdrag att bedriva specialistpsykiatrisk vård.
Den mest akuta vården för de svårast sjuka planeras att flyttas till nyrenoverade lokaler på Ungdomens hus vid Gamla Karolinska, som förväntas ha 40 vårdplatser.
Fram till att dessa lokaler är klara kommer heldygnsvården att erbjudas på Danderyds sjukhus, där 20 nya vårdplatser öppnas från 1 september. Vid behov kan vårdplatserna utökas inom hela specialistpsykiatrin innan dess.
Öppenvården utökas i uppgraderade lokaler på Södermalm och ett digitalt program för uppföljning av friskskrivna är förberett. Om ytterligare vårdplatser behövs kan en tillfällig avdelning snabbt öppnas vid St Görans sjukhus, enligt handlingsplanen.
Vi utökar kapaciteten.
Rättslig process
Mandolean AB har enligt regionen fått för mycket betalt. Det uppdagades förra året, vid en uppföljning av avtalet.
Vårdgivaren har felaktigt begärt ersättning om 47 miljoner kronor sedan avtalet ingicks 2019, anser regionen.
Främst handlar det om att patienter som använt Mandometer, ett medicintekniskt hjälpmedel, rapporterats som "internetförmedlad psykologisk behandling". Någon kontakt med personal har inte noterats i de granskade journalerna, och då berättigar det inte till ersättning.
Källa: Mitt i
Regionen har tagit fram en handlingsplan, berättar Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet.
Pekka Pääkkö/Pressbild
Krismöte: Så ser regionens plan för ätstörningsvården ut
Ödsligt på Gamla Karolinska – men här kan 3 000 flytta in
Det ekar tomt i Gamla Karolinskas entré, och inte många människor rör sig på sjukhusområdet. Men nu flyttar allt mer vård in i det före detta sjukhuset, och när den här delen av Hagastaden byggs kan sjukhusbyggnaden bli ett bostadshus.
Få platser känns så ödsliga som ett tomt sjukhus. Entréhallen i Gamla Karolinska var en gång ett myller av människor på väg till eller från, med kiosker, blombutiker och fladdrande sjukhusrockar.
Nu är jalusierna nedfällda. Bara Pressbyrån är vaken.
Men helt tomt är det inte. Skyltar pekar mot urologi, ukrainsk health check-up och privata Ameliekliniken.
Går man genom tomma korridorer till andra sidan sjukhuset finns där plastikkirurgi, dagkirurgi och nu senast håller en neurologmottagning på att flytta in.
https://www.mitti.se/nyheter/ny-mottagning-for-migranpatienter-oppnar/repvjj!a@tEOvcd9D9X6e5UD9LFg/
Alltsedan försäljningen av Gamla Karolinska stoppades 2018 har diskussioner pågått om vad det ska användas till.
Fler hyresgäster
Just nu jobbar Locum, som förvaltar Region Stockholms fastigheter, med att fylla de tomma lokalerna med fler hyresgäster.
– Det finns ännu så länge inga beslut om vad som ska hända med huvudbyggnaden. Vi jobbar aktivt med att få fler hyresgäster och sluter nya avtal löpande. Byggnaden är absolut attraktiv, säger Annika Forslund, förvaltningsområdeschef.
Hagastaden tar form
Klart är dock att den östra delen av sjukhusområdet nu ska detaljplaneläggas och utvecklas. Regionen äger marken, men den ligger i Solna, så det är en gemensam process för det som ska bli Norra Hagastaden.
På andra sidan Eugeniavägen håller Stockholm på och bygger ut Hagastaden fram till kommungränsen. E4/E20 och järnvägen har däckats över och när allt står klart 2030 finns där 3 000 bostäder, en park och 14 000 arbetsplatser.
Även i Norra Hagastaden ska det bli 3 000 bostäder. Den del som Solna och Region Stockholm nu detaljplanelägger planeras att få 1 000 bostäder.
Kulturhistoria
På sjukhusområdet finns flera byggnader med ett så högt kulturhistoriskt värde att de kan klassas som byggnadsminne. Förutom huvudbyggnaden Gamla Karolinska är det Blindhemmet samt delar av Radiumhemmet, Eugeniahemmet och Neurobyggnaderna som anses så värdefulla.
De ska inte rivas. Enligt Solna stads planprogram kan de användas till vård eller andra verksamheter, samt byggas om till bostäder.
Blindhemmet föreslås flyttas till sjukhusparken, som ska vara kvar.
Även byggnaden som inrymt Astrid Lindgrens barnsjukhus ska behållas. Närakuten där blir kvar, och övriga lokaler ska användas till mottagningar, öppenvård samt administration.
NKS kan behöva bygga ut
Annat kan komma att rivas för att ge plats åt nya bostadskvarter, gator och torg.
– Helikopterplattan ska eventuellt bort. Och Nya Karolinska kan komma att expandera in på Norrbackatomten, och byggnaderna där rivas, säger Annika Forslund.
När detaljplanen är klar vidtar försäljning av fastigheter. Hela exploateringen beräknas ta minst tio år.
Byggnaden är absolut attraktiv
Det började med NKS
2008 Landstingsfullmäktige beslutade att bygga Nya Karolinska Sjukhuset längs Eugeniavägen för att ersätta det gamla slitna sjukhuset vid Karolinskavägen.
2014 Överenskommelse om tunnelbaneutbyggnad till Hagastaden/Arenastaden mot att Solna låter bygga 3 000 lägenheter.
2016 Hjärt-, lung- och thoraxverkssamheterna är de första som flyttar in i NKS.
2018 Huvudentrén öppnar och NKS invigs.
2018 Beslut om att sälja Gamla Karolinska stoppas efter kritik från Läkarföreningen och den Socialdemokratiska oppositionen, som menar att lokalerna behövs.
2020 Beslut om att hyra ut lokaler i avvaktan på försäljning.
2021 Detaljplanearbete inleds för östra delen av sjukhusområdet.
Källa: Region Stockholm/Locum
Historiska byggnader
Eugeniahemmet: Den äldsta byggnaden invigdes 1886, och 1896 tillkom ytterligare en. Var internat för barn med olika funktionshinder, fram till 1971.
Blindhemmet: Ålderdomshem för medellösa blinda kvinnor, invigdes år 1888. Verksamheten lades ner 1974.
Norrbacka: Yrkesskola för rörelsehindrade ungdomar som invigdes 1935. Lades ner 1979.
Gamla Karolinska: Den första sjukhusbyggnaden, Radiumhemmet, togs i bruk 1937, och huvudbyggnaden 1940. Förebild för arkitekterna var danska Rigshospitalet.
Astrid Lindgrens barnsjukhus: Invigdes 1998. Barnklinikerna vid Karolinska, S:t Görans och Danderyds sjukhus slogs då ihop till en. 2016 flyttade sjukhuset in i NKS.