Under många år har Sättrabadet vid Tegeludden fungerat som ett informellt hundbad i Väsby. Men i och med pandemin och upprustningen av badet förra sommaren blev det helt enkelt väldigt mycket folk.

– Hundar får inte bada på allmänna badplatser, men vi har inte jagat i väg hundägarna eftersom det inte funnits någon annan plats, säger Roland Storm (VB), ordförande i kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott.

– När pandemin fortsatte förstod vi att något måste ordnas till den här sommaren. Men kommunen har inte någon lämplig sjötomt utan jag kontaktade Carl de Geer som äger marken vid det som i folkmun kallas gamla Kairobadet, mellan kanotklubben och Upplands Väsby båtsällskap.  

Kommunen kom överens med markägaren om att arrendera den gamla badplatsen, som nu ställts i ordning för hundar som gillar att plaska och svalka sig.

– Vi har röjt sly, satt upp en parkbänk och latrinkorgar, som töms i samband med städning, säger Roland Storm.

20-tal båtar måste bort

Men det finns ett problem. Vid badplatsen ligger olovandes ett 20-tal båtar, och de måste bort innan kommunen kan städa området mer grundligt.

– Båtarna är nu lappade och kommer att forslas bort efter 90 dagar om inte båtägarna hört av sig. Men då har ju hela sommaren gått, så vi vädjar till de som har en båt vid gamla Kairobadet att kontakta kommunen så snart som möjligt.

Han berättar att de flesta båtar är fastkedjade i träd, så de går inte att flytta, och två till tre båtar ligger vid boj.

– Marken är ju privat. Att ha sin båt där är att som att parkera sin egen bil olovandes i grannens carport, säger Roland Storm.

Men även om båtarna är kvar är det fritt fram att plaska på. Roland Storm betonar också att badplatsen nu är till för hundar och att det råder fiskeförbud på platsen.

Den som kommer till hundbadet med bil kan antingen parkera vid Mor Olas backe, ovanför Kairobadet, eller på kommunens parkering mitt emot båtklubben.

– Det är skönt att vi fått till ett ställe i Väsby där man kan låta hunden bada. Det har varit efterlängtat, säger Roland Storm.

Hundrastgård i Sigma

Och det finns fler planer för Väsbys pälsklingar. Nu har kommunen beslutat att anlägga en inhägnad hundrastgård i Sigma, i samarbete med Väsbyhem. Området, som är på drygt tusen kvadratmeter, ligger ovanför förskolan Halsbandet.

– Först måste vi röja sly och träd och sedan ska Väsbyhem, som ska sköta driften, beställa staket och bestämma var det ska placeras ut. Vi hoppas det är klart före hösten, säger Roland Storm.

Hundrastgården i Sigma började som ett medborgarförslag för ett år sedan.

– Men det har länge funnits en önskan om fler hundrastgårdar i Väsby. Och vi planerar för fler.