Höjningen till en fyra innebär att terrorhotnivån går från att vara förhöjd till hög.

Westfield-galleriorna Mall of Scandinavia och Täby Centrum tog i samband med det beslut om att skärpa säkerheten.

I ett sms till Mitt i meddelar Sofia Rundström, centrumchef för Mall of Scandinavia, att säkerhet för alla som vistas i centrumen är högsta prioritet.

"Vi anpassar alltid vårt säkerhetsarbete efter rådande omständigheter för att kunna arbeta trygghetsskapande. Med anledning av den senaste tidens händelseutveckling förstärker vi det ytterligare genom ökad bemanning både i våra centrum och i vår kameraövervakning. Vi intensifierar även vår samverkan med polisen".

Falska sms om dåd

Samma dag som Säpos besked om att höja terrorhotsnivån gick falska mass-sms ut med varningar om att undvika Täby centrum och Mall of Scandinavia på grund av planerade dåd.

Dessa dementerades snabbt av SOS Alarm.

Till besökare i centrumen upprepar Sofia Rundström myndigheternas råd om att fortsätta leva som vanligt men att man ska vara uppmärksam och källkritisk till information som sprids.

Säpo höjer terrorhotnivån i Sverige

Säkerhetsläget har försämrats i Sverige. Nu beslutar Säpo att höja terrorhotnivån från 3 till 4 på en femgradig skala.

Det meddelar Säpochefen Charlotte von Essen på en pressträff på torsdagen.

En fyra innebär att terrorhotnivån går från att vara förhöjd till hög. Sedan tidigare har både Säpo och regeringen gått ut med att Sverige gått från att vara ett legitimt till ett prioriterat mål.

– Bedömningen som ligger till grund för beslutet är att Säpo kan konstatera att vi befinner oss i ett försämrat säkerhetsläge avseende attentatshot mot Sverige, och att det kommer bestå under en längre tid, säger von Essen på pressträffen.

Ingen enskild händelse bakom

Beslutet baseras på en samlad bedömning av säkerhetsläget. Det är inte föranlett av någon enskild händelse.

Säpo har tidigare varnat för att koranbränningarna, som till stor del skett i Stockholm, gjort att Sverige hamnat i fokus för islamister. Man har dessutom sett i sina underrättelser att allt fler attentatshot förekommer.

–Till exempel ökade attentatshoten som inkom till oss ganska kraftigt i början av året efter händelsen i Stockholm där man förstörde en religiös skrift genom att bränna den. Vi har också sett en ökning nu under sommaren där det kommit in mycket hot mot Sverige efter liknande aktiviter i Stockholmstrakten framförallt, säger Säpos biträdande chef för kontraterror Susanna Trehörning.

Samtidig poängterar Säpo att det är värt att komma ihåg att hotet från högerextremister består.

Charlotte von Essen uppmanar allmänheten att fortsätta leva som vanligt trots den ökade risken, men att vara uppmärksam på information från myndigheter.

– Det är också viktigt att inte tro på obekräftad information eller rykten och vara källkritisk.

När hon ombeds utveckla resonemanget om hur allmänheten ska se på läget svarar von Essen att hon förstår att beskedet kan väcka oro, funderingar och frågor.

Lev som vanligt – men var medveten om situationen

– Vårt budskap är ändå att vi ska leva som vanligt, men naturligtvis vara medveten om situation som vi befinner oss i, svarar hon.

Gällande evenemang och större offentliga tillställningar kan extra säkerhetsåtgärder behövas.

- Man behöver kanske göra särskilda bedömningar i förhållande till vissa evenemang och då kanske också vidta ytterligare säkerhetsåtgärder. Därför är det viktigt att hålla sig informerad.

I samband med pressträffen meddelar även Försvarsmakten att de höjer terrorhotnivån från 3 till 4.

– Att vi höjer terrorhotnivån är inte föranlett av något specifikt hot mot Försvarsmakten eller dess personal. Säkerhetspolisens bedömning är att terrorhotet ökat generellt för hela samhället och Försvarsmakten behöver anpassa sin verksamhet därefter, säger generallöjtnant Thomas Nilsson, chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, i ett pressmeddelande.

Säpo.

Säpo.

Säkerhetspolisen

Säpo höjer terrorhotnivån

Från 3 till 4 ✔ Allt fler attentatshot efter koranbränningar i Stockholm ✔ Uppmaningen: Fortsätt leva som vanligt

Myndigheter dementerar hotrykten mot gallerior

Under dagen har ett sms spridits med uppmaningen om att hålla sig borta från galleriorna Täby centrum och Mall of Scandinavia. Enligt avsändaren kommer informationen från kommunen och SOS alarm, något som inte stämmer.

Under dagen har flera personer fått ett sms där de uppmanas att hålla sig bort från Täby centrum och Mall of Scandinavia eftersom det enligt sms:et skulle planerats dåd där samt att terrorhotet skulle vara högt. I meddelandena står det att informationen kommer från Täby kommun men även från SOS alarm.

Men när Mitt i kontaktar Täby kommun hävdar de bestämt att de inte har gått ut med den typen av information.

– Vi har ingen information om detta och det måste vara ett rykte, säger Stefan Berg, presskontakt på kommunen.

Han säger att de fått höra om de falska SMS:en men att det inte stämmer att kommunen står bakom någon sådan information.

Längst ner i vissa meddelanden står det att informationen kommer från ”frugans kusin som jobbar på SOS Alarm”. Något tidningen Aftonbladet var först med att skriva om.

SOS Alarm har nåtts av informationen att det pågår ryktesspridning via sms och dementerar informationen.

Till Mitt i skriver Douglas Norström tf. pressansvarig SOS Alarm: "SOS Alarm har nåtts av informationen att det pågår en ryktesspridning via SMS med stor spridning. I meddelandet skrivs att det gjorts ingripanden i två större gallerior i Stockholmsområdet, där man använder SOS Alarm som källa för informationen.", säger han och fortsätter:

"SOS Alarm vill kraftigt dementera att bolaget gått ut med någon information av detta slag utan det som framkommer i meddelandet är endast ryktesspridning. SOS Alarm uppmanar de som får sms av denna karaktär att inte okritiskt sprida dessa vidare."

Polisen dementerar

Polisen i Södra Roslagen säger att de dementerar uppgifterna och har inga övriga kommentarer. När Mitt i pratade med polisen under förmiddagen sade de att ingen har gripits i Täby centrum. I övrigt har de inga kommentarer angående uppgifterna i det sms som skickats ut.

Vi uppmanar de som får sms av denna karaktär att inte okritiskt sprida dessa vidare.

Personer har fått sms där de uppmanas att inte besöka Täby centrum. Täby kommun säger att de inte gått ut med några uppgifter och polisen dementerar uppgifterna.

Personer har fått sms där de uppmanas att inte besöka Täby centrum. Täby kommun säger att de inte gått ut med några uppgifter och polisen dementerar uppgifterna.

Ulrika Lind/Skärmdump

Inga hot mot gallerior – dementerar ryktena

Ett sms spids med rykte om att inte besöka Täby centrum eller Mos. Nu dementeras uppgifterna.