Varning. Två fyrhjulingar gick igenom isen i Vallentuna. Nu varnar räddningstjänsten för att ge sig ut på tunna isar. Foto: Mostphotos

Fyrhjulingar åkte genom isen i Vallentuna

Under torsdagen ryckte Åkersberga brandstation ut till Vallentuna efter att isen brustit under två fyrhjulingar. Räddningstjänsten uppmanar andra att vara försiktiga på isen.

  • Publicerad 13:11, 5 feb 2021

Olyckan inträffade under torsdagen i Garnsviken i Vallentuna, vilket Storstockholms brandförsvar meddelade om under fredagen.

Två fyrhjulingar hade tagit sig ut på isen då den plötsligt brast. Sex personer fick rycka ut från räddningstjänsten i Åkersberga som kunde hjälpa förarna att komma upp.

– De kom upp på torra land, och det var ju tur, säger Mårten Byström, brandmästare på brandkåren i Åkersbergsa.

Brandmästaren berättar att det är viktigt att vara uppmärksam på isen.

– Det kan vara tunt när det snöar och fryser på om vartannat. Det är verkligen viktigt att ta det försiktigt, säger Mårten Byström, och förklarar att snöfallet kan bilda ett isolerande lager som gör att isen växer långsammare.

Hur gör ni i ett sånt här fall, när någon går igenom isen?

– Då klär vi två i ytbärgardräkter som får simma ut med fenor och en bräda som man kan ha på tunn is, som man skjuter framför sig för att komma fram till personerna. Ibland har vi en liten båt med oss också, säger han.

Ingen ska ha skadats allvarligt under olyckan på torsdagen.