Den här historien börjar uppe i Kvarnsjön-området utanför Tumba.

Treåriga spräckliga katten Molly hade precis tagit de första stegen in i livet som vuxenkatt när familjen Broby bestämde sig för att besöka Bulgarien under en veckas tid. Men trots bokad kattvakt var det något som inte riktigt stod rätt till. Under sin vistelse i Bulgarien fick Sabina Broby ett samtal av kattvakten som berättar att hon inte sett till Molly på ett tag.

– Jag avfärdade det och tänkte att det säkert var för att hon var skygg, och att hon gömde sig i någon garderob eller så. Men när vi kom hem var hon borta, säger Sabina.

– Vi letade överallt. Jag skrev lappar och hängde upp i området och var ute och ropade.

Molly var både fin i päls och öron när hon hittades i december uppe i Kvarnsjön-området.

Molly var både fin i päls och öron när hon hittades i december uppe i Kvarnsjön-området.

Johanna Wallén

Sabinas son, Dennis, var sex år när Molly försvann.

– Det var inte roligt när hon försvann. Man saknade ju henne, säger Dennis.

Tiden gick och även om både Dennis och Sabina höll hårt i hoppet om att en dag hitta Molly vid liv, började de allt mer tro på att hon tittade ner på dem från katthimmeln.

"Saknar du en katt?"

Ytterligare ett par år passerade och både Dennis och Sabina hade förlikat sig med tanken på att Molly inte fanns kvar i jordelivet. De flyttade från Kvarnsjön och till en lägenhet i Salem och de skaffade två andra katter – Stina och Sally.

En decemberkväll när Dennis och Sabina lägger pussel i vardagsrummet ringer det på Sabinas telefon. Sabina, som inte svarar på okända nummer, låter signalen dö ut. Kort därefter ringer det på Dennis telefon.

– Jag svarar inte heller, men får ett sms. Och jag blev chockad, väldigt chockad. Jag trodde att det var ett skämt.

I sms:et står det "Hej! Saknar du en katt som heter Molly? Jag hittade det här numret när vi chippsökte. Ring gärna upp mig. Mvh".

Sms:et kom från en tjej som tagit hand om Molly efter att hon hittats inte långt från där hon först försvann. Sabina och Dennis slängde sig i en taxi hem till den här tjejen. Känslorna var överallt: både skratt och gråt. När de kom fram låg mycket riktigt deras Molly där i soffan.

– Så klart skulle vi ta hem henne. Hon är vår katt, men det är en omställning. Vi har andra katter att ta hänsyn. Och det är hemskt att säga det, men hon har faktiskt levt mer ifrån oss än med oss, säger Sabina.

Är det någon skillnad på Molly i dag mot då?

– Det går inte att beskriva. Så som jag minns henne var hon rätt liten och busig och skygg mot nya människor. Hon brukade kunna dra sig undan men kom fram efter ett tag. Men mycket kelig och gosig, säger Sabina.

– Nu är hon mest bara skygg, Mot oss också, säger Dennis.

En orolig ovisshet

I dag försöker hela familjen Broby anpassa sig till en nygammal familjemedlem, som också ska bekantas med de nya katterna som flyttat in under Mollys utflykt.

Men Molly kan inte prata, åtminstone inte så väl att hon kan beskriva vad hon gått igenom de senaste fem åren. Därför är Sabina angelägen om att försöka få reda på vad Molly har varit med om.

– Hon är ju fin i pälsen och i öronen och utan mask i magen. Så jag tror att hon måste ha varit hos någon. Det är bra om vi vet vad hon har gått igenom för att kunna lära känna henne snabbare. Så om någon vet något om vad hon har varit med om under de här fem åren får de gärna höra av sig till oss, säger hon.