Hundratals mammor har samlats vid Sergels Torg. Tillsammans bär de halsdukar på mer än fyra kilometer som representerar 1,5-gradersmålet för global uppvärmning, en manifestation anordnad av organisationen Rebellmammorna. Även Greta Thunberg var på plats och höll tal.

Manifestationen börjar på Sergels Torg, varpå halsdukarna bärs i två led förbi Kulturhuset, genom Kungsträdgården och ändra fram till Riksplan.

Som Mitt i skrivit tidigare så är syftet att uppmärksamma allmänheten och politiker på Earth Overshoot Day. Det är dagen då Sverige, enligt beräkningar, förbrukat sin andel av jordens resurser 2024. Den dagen infaller just i dag, den 21:a april.

Demonstrationen avslutades vid Riksplan där mammorna höll upp halsdukarna i ett segerrop.

Demonstrationen avslutades vid Riksplan där mammorna höll upp halsdukarna i ett segerrop.

Angie Gray

Totalt över 4 300 meter

– Mammor från hela Sverige har skickat in halsdukar till oss, säger Malou Bergman som är en av anordnarna.

För att få med sig alla halsdukar, som uppgår till mer än fyra kilometer, har de virat ihop en del till "rosor". Rosbärarna går först och efter dem går två led som bär en halsduk på totalt 800 meter över sina axlar.

Eva Jonsson och Roger Gustafsson från Blackeberg är några av alla de som tagit sig dit för att demonstrera.

Eva Jonsson med Roger Gustafsson, båda från Blackeberg.

Eva Jonsson med Roger Gustafsson, båda från Blackeberg.

Angie Gray

– Vi har fortfarande ett hopp att politiker ska ta sitt ansvar och arbeta för ett bättre klimat. Vi hoppas att politikerna ska inse att det behöver göras någonting. Lyssna på forskarna och lyssna på vetenskapen.