Scouterna i Västertorp har haft fullt upp under de senaste veckorna. I lokalen en bit från Lugnets parklek har barnen bland annat skapat fantasifulla julblommor och färgrika makraméarmband, stöpt ljus och lagat smarrigt julgodis.

Allt ska säljas på scoutkårens årliga julmarknad i Västertorpsskolan, den 1 advent. Där blir det både marknad, loppis, kafé samt ljus- och livsmedelslotterier.

– Barnen lägger ner jättemycket tid på att pyssla inför marknaden och gör jättefina saker. Julblommorna, till exempel. De brukar sälja slut med en gång, berättar ledaren Manuela Fredriksson och tillägger:

– Blommorna är gjorda av återvunnet material. Vi vill visa att det går att göra fina saker genom att återbruka.

Juligt fikabröd

Det som barnen inte tillverkar vid träffarna får scoutkåren till skänks från familj och vänner – som böcker, kläder och prylar av olika slag. Dessutom bakar barnen juligt fikabröd till kaféet.

– Under basaren är scouterna med och säljer saker, håller i aktiviteter och lockar in människor till marknaden. De får en chans att vara aktiva i lokalsamhället och lära känna kompisar i alla åldrar, säger Manuela Fredriksson.

Västertorps scoutkår är inte ensamt om att satsa på en julmarknad den första helgen i advent. Sex andra basarer pågår samma helg, flera av dem ordnade av andra scoutkårer i stadsdelen (se faktaruta). För alla är julmarknaderna är viktig inkomst. Älvsjö scoutkår uppger till exempel att inkomster från årets marknad ska gå till renoveringen av det 90-åriga scouthuset på Herrängsvägen.

Köper ved och kaminer

Även Västertorps scoutkår ska använda en del av pengarna till underhåll av scoutlokalen. Dessutom bidrar pengarna till verksamheten i stort – allt från inköp av ved och tält och till kaminer i scoutkårens stugor i Tyresta nationalpark.

Ungefär 60 000 kronor brukar Västertorps scoutkår få in på sin julmarknad.

– Vi ledare arbetare helt ideellt så pengarna går oavkortat till våra scouter, säger Manuela Fredriksson.