Sommarnöje. Fram till midsommar är liften bara öppen tre dagar i veckan, men sedan är det onsdag–söndag som gäller. Foto: Sacharias Källdén

Fullt ställ i Hammarbybacken

Sommaren har kommit till Hammarbybacken och skidor har ersatts av downhill-cyklar. Vi träffade några entusiaster som var på plats när liften öppnade för dagen.

  • Publicerad 17:17, 1 jun 2021

Det är en solig onsdagseftermiddag när vi besöker Hammarbybacken. Efter midsommar väntar generösare öppettider, men fram tills dess är det onsdagar, lördagar och söndagar som gäller för den som vill ta liften upp för att kunna kasta sig utför ett av stans landmärken.

Anläggningen, som drivs av Skistar, hade på grund av pandemin få cyklister i backen förra året. Men i år väntas fler hitta hit.

– Förra sommaren trodde vi inte att vi skulle kunna ta emot besökare alls. Och när vi väl öppnade gick vi inte ut med det vilket gjorde att det blev en väldigt lugn sommar, säger Martin Granqvist, driftchef.

Fantast. "Jag önskar att de hade öppet hela tiden", säger Sigurd Berg. Foto: Sacharias Källdén

"Jag gillar adrenalinet"

Eftersom säsongen nyligen inletts är det tidigt att säga något om huruvida intresset ökat. Men visst verkar det som om alltfler upptäckt tjusningen med att cykla i skog och mark – och i backar – under pandemin.

Mike Mizerski, som tagit sig hit från Stureby, är en av entusiasterna som upptäckt tjusningen med downhill-cykling.

– Jag brukade cykla en del i Hellas, men började med det här för ett år sedan och det är verkligen en annan grej. Jag gillar adrenalinet, att man utmanar sig själv och sin rädsla. Det finns alltid någonting nytt att testa, säger han innan han ger sig iväg för ytterligare en vända i backen.

Hans sällskap, Kungsholmenbon Sigurd Berg, är på plats i Hammarbybacken för andra gången den här säsongen. Och det råder ingen tvekan om att han trivs.

– Det är askul! Man får en rush varenda gång och jag kommer definitivt vara här mycket i sommar. Det finns backar i Järvsö och Flottsbro också, men hit kommer jag på en halvtimme med min hoj, säger han nöjt.

Uppför. Liftskötaren Sebastian Eriksson ser till att allt går rätt till. Foto: Sacharias Källdén

En god stämning

För den som saknar egen cykel finns det att hyra på plats, I paketen ingår downhill-cykel, hjälm och skydd, liftpass samt en kortare introduktion. Även om många som söker sig till backen har en viss erfarenhet finns det spår i alla svårighetsgrader, säger Martin Granqvist.

– Det fungerar utmärkt att komma hit som nybörjare. 

Liftskötaren Sebastian Eriksson betonar den goda stämning som råder. Delvis på grund av att det är så blandade åldrar på besökarna.

– Men det är också en ganska liten sport och det är inte så tävlingsinriktat. De som varit med ett tag hjälper den som är ny, lovar han.

Hopp. "Det är lite läskigt om man inte har erfarenhet men efter ett tag byggs självförtroendet upp", säger Sigurd Berg. Foto: Sacharias Källdén

Hammarbybacken

Här finns nio cykelleder i olika svårighetsgrad, från mycket lätt till svår.

Liften är öppen onsdagar klockan 15-21 samt lördagar och söndagar klockan 10-16.

Från 1 juli öppnas den även torsdagar och fredagar klockan 10-16.

Det finns möjlighet att hyra downhill-cykel och skydd på plats.

Rekomenderas från 12 år.

Visa merVisa mindre