– Jag var pensionär, gick hemma, hade inget jobb och fick panik. Och så hittade jag det det här, säger Bo Palm, tidigare ordförande som nu lämnat över den posten till Dan Kjellser. Foto: Olle Anrell

Full rulle i Gubbverkstan igen

Gubbverkstan på Järnvägsgatan är igång igen efter att restriktionerna har släppts – här får pensionärer snickra och hänga med kompisar.

  • Publicerad 01:15, 11 nov 2021

En trappa upp i den låga tegelbyggnaden på Järnvägsgatan, en bit efter Allébron, öppnar Bo Palm upp dörrarna och hälsar välkommen till Gubbverkstan.

– Jag var pensionär, gick hemma, hade inget jobb och fick panik. Och så hittade jag det här, säger Bo, tidigare ordförande som nu lämnat över den posten till Dan Kjellser.

I köksdelen sitter några i väntan på halv elva-kaffet. Rummet bredvid påminner om en slöjdsal. Där fixar Brian Clacey med delar till en kajak som han ska bygga.

"Funkar underbart"

Bakom ytterligare en dörr står Stig Andersson och Hossein Atighechi vid supportsvarven och jobbar. Maskinerna i rummet låter högt och Stig får stänga av svarven för att höras.

– Den här maskinen är säkert från 30-talet säger Stig. Den funkar helt underbart och har säkert aldrig servats.

Maskinerna, ja. De är en berättelse i sig. Gubbverkstan bildades nämligen av ett gäng gubbar som blev av med jobbet från Sieverts Kabelverk för över 40 år sedan.

– De satt och kukulerade för sig själva, "vad ska vi göra nu när vi jobbat hela våra liv", säger Bo och fortsätter:

– Då var det någon av dem som kom på att de kunde fråga om de inte kunde få de där maskinerna som Sieverts ändå skulle skrota. Så alla våra maskiner, utom några nya, kommer från Sieverts.

Krävs inte förkunskap

Vad är då Gubbverkstan i dag? Jo en förening för pensionärer från Sundbyberg – även om en och annan Solna- och Brommabo har slunkit med genom åren. Här håller medlemmarna på med egna, små och stora projekt, som Brians kajak eller de populära insektshotell som föreningen också säljer.

Det går dessutom utmärkt för vem som helst i Sumpan att komma in med en trasig pryl till verkstan som kan lagas där.

Och gummor är självklart välkomna också – och det krävs absolut inte att man kan snickra innan man blir medlem.

– Både damer och herrar som kommer hit får hjälp, säger Bo.

Men själva hantverket är bara en del för medlemmarna – den största biten är kanske den sociala. Två fikapauser ingår när verkstan öppet mellan åtta och tolv varje vardag.

– Och på fredagar går vi på sådan after work. Så det sociala är mycket av det, säger Bo.

Bryr sig om varandra

Så när verksamheten kunde öppna helt igen den 29 september, i samband med att de flesta restriktionerna försvann, var det minst sagt välkommet. "Skitmysigt", som Bo själv säger om återöppnandet.

Att det är en tajt grupp som bryr sig om varandra märks inte minst när Bo berättar om en av Gubbverkstans regler.

– Om någon är borta från verkstaden ett antal dagar så ringer vi hem och frågar hur är det. Så vi håller kontakten med varandra.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här ska äldre få träna upp sin power

Nyheter 78-årige Göran en förebild när tyngdlyftningsklubb satsar på seniorer Tekniken måste sitta innan seniorerna som ska styrketräna i Löthallen får gå på de tyngre vikterna. Men vem vet – kanske blir nybörjarna lika starka som 78-årige världsmästaren Göran Malmberg till...onsdag 24/11 1:15

Gabriella är årets lärare i Sundbyberg

Nyheter Undervisar på Viktor Rydberg gymnasium i Sumpan Hallå där, Gabriella Parezanović, förstelärare samt lärare i historia och religionskunskap på Viktor Rydberg gymnasium. Grattis! Du vann utmärkelsen Årets lärare i Sundbyberg på 2021 års lärargala.måndag 22/11 10:58