Nedskräpningen irriterar många och kostar kommunen miljontals kronor. Men för polisen är det inget brott som ligger långt upp i turordningen.

– Det är naturligtvis en resursfråga. Vi har en prioriteringsordning vi går efter, säger Magnus Nilson, kommunpolis i Järfälla.

Ärenden som prioriteras högt är är ärenden där människor sitter frihetsberövade eller ärenden som gäller barn och unga.

– Därefter finns en hög med andra ärenden. Och där måste det göras en prioritering. Då kan det stå mellan en misshandel eller ett badkar som dumpats ute i vid Görväln. Då hamnar nedskräpningen inte jättehögt upp.

Tveksam till övervakning

Magnus Nilsson säger också att anmälningar är svårutredda.

– Om vi tar exemplet med badkaret. Hur ska vi kunna utreda vem som lagt det där? Vi behöver mer på fötterna för att kunna gå vidare med en utredning.

Han ställer sig frågan om det här är ett problem som kan utredas bort, eller om det är andra insatser som behövs.

Kommunen har satt upp övervakningskameror vid flera återvinningsstationer, vad tänker du om det?

– Det kan underlätta utredningsarbetet om kameran fångar någonting. Men då ska det dels gå att identifiera personen, eller gå att se något registreringsnummer.

Men att gå igenom film är tidskrävande, och då är man tillbaka på frågan om resurser och prioriteringar.

– Jag har ingen insyn i enskilda fall, men om en toalettstol eller ett badkar dumpats under helgen och kommunen lämnar över filmmaterialet, då måste en polis sitta och titta igenom många timmar av material för ett brott som troligtvis bara är ett bötesbrott. Då går nog ett exempelvis sexual- eller våldsbrott före.