Planerna på den framtida motorvägen Östlig förbindelse har de senaste åren legat på is. Samtidigt har dess påverkan på stadsbyggandet på Gärdet och i Frihamnen varit högst påtaglig.
Mitt i har tidigare berättat om hur de planerade idrottshallarna i Storängsbotten måste byggas som tillfälliga konstruktioner, och att bygget av 2000 bostäder i Frihamnen dragit ut på tiden.
Nu står det klart att Trafikverket, som paxat mark genom så kallade riksintressepreciseringar, backar när det gäller just Frihamnen, rapporterar Dagens Nyheter idag.
– Det är jättepositivt för stadsutvecklingen. Nu behöver vi inte ta hänsyn till motorvägsbuller från uppkommande ramper, den plats ramperna skulle ta och den barriär de skulle ha varit, säger Staffan Lorentz, projektchef på exploateringskontoret, till Mitt i.
De svarta delarna av sträckningen markerar var Östlig förbindelse skulle komma upp i dagen i Frihamnen och Ropsten. Lila markering: tunnel djupare än 25 meter. Röd: tunnel mindre än 25 meter djup. Svart: anläggning ovan mark.
Trafikverket
Ropsten behövs
I ett beslut i januari 2025 har Trafikverket tagit bort markanspråket för av- och påfarter i Frihamnen. Enligt Trafikverket räcker det att motorvägstunneln, om den blir verklighet, får av- och påfarter i Ropsten.
En eventuell angöring i Ropsten skulle inte få lika stor påverkan på stadsmiljön, menar Staffan Lorentz.
– Ropsten är redan en trafikplats, det är lättare att bygga en extra ramp och ett tunnelpåslag där. Av- och påfarterna i Ropsten är också nödvändiga för att trafiken från Lidingö ska kunna åka söderut.
Även om riksintresset för Östlig förbindelse varit ett stort hinder för den nya stadsdelen i Frihamnen finns det fortfarande utmaningar.
Staffan Lorentz nämner buller från hamnen och trafiken, hantering av skyfall och dagvatten, kollektivtrafik samt närheten till Nationalstadsparken bland de frågor som staden nu ska gå vidare med att utreda.
– När frågan om Östlig förbindelse är utredd i Frihamnen är det lättare att ta tag i de andra frågorna. Nu kan vi själva styra planeringsarbetet.
Stor stadsdel
Rent formellt innebär beskedet från Trafikverket att staden har möjlighet att påbörja ett så kallat programarbete, vilket är steget innan arbetet med att ta fram en detaljplan.
– Vi ser framför oss en tät miljö med blandad bebyggelse med bostäder, skola, idrott, parker och allt som en stadsdel innehåller – från Tegeluddsvägen till slutet av Loudden.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Jan Valeskog (S) säger att han är både glad och stolt efter beskedet från Trafikverket.
– Det här är helt avgörande för utvecklingen i Frihamnen. Vi har haft ett bra samarbete med Trafikverket, även om åren har gått helt i onödan.
"Hängslen och livrem"
Jan Valeskog säger att exploateringsvärden på sex eller sju miljarder kronor har blivit "upplåsta" i och med beslutet att ta bort riksintressepreciseringen i Frihamnen.
– Trafikverket har kört med både hängslen och livrem. Det räcker med av- och påfarter i Ropsten.
Jan Valeskog menar att statliga myndigheter behöver visa mer förståelse för kommunernas bostadsbyggande.
– Staten har lite hemläxa att göra när det gäller detta. Östra Hagastaden är ett annat exempel där Statens fastighetsverk har överklagat detaljplanen, trots att Länsstyrelsen – som är den myndighet som ska tillgodose riksintressen – hade lämnat sitt medgivande.
Östlig förbindelse ligger på is – sinkar tusentals bostäder
Idrottshallen vid Storängsbotten kan inte bli permanent, och bygget av de 1 700 bostäderna i Frihamnen drar ut på tiden. Om Östlig förbindelse någonsin blir verklighet är oklart – ändå sätter planerna på motorvägen käppar i hjulen för flera byggplaner i Norra Djurgårdsstaden.
För många bilburna stockholmare är Östlig förbindelse en våt dröm. För stadsbyggandet i Norra Djurgårdsstaden är idén om en motorvägstunnel mellan Hjorthagen och Sickla snarare en våt filt.
När Stockholms stad planerar för ny bebyggelse i området måste de ta hänsyn till de framtida trafikplatserna där tunneln eventuellt kommer upp.
Till exempel i Frihamnen, där staden ska bygga 1 700 bostäder.
– Det skulle bli en stor påverkan på stadsmiljön. Den kräver sin plats och man måste också ta hänsyn till buller och partiklar i planeringen, säger Fredrik Jensen, områdesstrateg vid stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.
Frihamnen och Ropsten
Östlig förbindelse är en av orsakerna till att tidsplanen för utbyggnaden av Frihamnen har skjutits fram.
– En stor del beror på riksintressepreciseringen av Östlig förbindelse. Det är en utmaning och innebär begränsningar som vi måste förhålla oss till i den fortsatta planeringen i dialog med Trafikverket.
Även i Ropsten påverkas arbetet av motorvägsplanerna. Där planerar staden bostäder, arbetsplatser och kollektivtrafik, och området ska utvecklas ”i samklang med resten av Norra Djurgårdsstaden”.
– Bland annat utreds anslutning till Östlig förbindelse, säger Fredrik Jensen.
När staden började planera för utbyggnaden av Norra Djurgårdsstaden för tio år sedan arbetade man parallellt med planeringen av Östlig förbindelse. Sedan dess har motorvägsplanerna lagts på is. Men staten har reserverat mark för att möjligheten ska finnas kvar.
Tillfällig idrottshall
Genom en så kallad riksintresseprecisering har Trafikverket markerat områden runt Frihamnen, Ropsten och Storängsbotten där staden inte får bygga – eller vara beredda på att riva den dag arbetet med motorvägen återupptas.
Ett exempel är den idrottshall som ska byggas i Storängsbotten.
På grund av att marken där eventuellt behöver grävas upp måste idrottshallen bli en temporär konstruktion som kan flyttas.
– Det är väldigt svårt att komma vidare med planeringen i vissa delar innan man vet vad som händer med motorvägen, säger Andreas Rostvik, teamledare för Norra Djurgårdsstaden på stadsbyggnadskontoret.
Idrottshallen som ska byggas i Storängsbotten blir en tillfällig byggnad eftersom den måste flyttas om Östlig förbindelse byggs.
Malin Lövkvist
Och det är inte bara oklart om motorvägen ska byggas. Eftersom man inte vet exakt var av- och påfarterna kan hamna har staten reserverat mer mark än vad som behövs.
– Trafikverket vet inte exakt var tunnlarna kommer upp, det är svårt att bygga stad runt det.
Är det möjligt att bygga klart Frihamnen utan att veta?
– Det kanske inte är omöjligt, men det är väldigt, väldigt svårt. Risken är att man lämnar för stora ytor, så det blir stora hål i stadsmiljön. Vi går inte i mål med Frihamnen utan att veta hur det blir med Östlig förbindelse, säger Andreas Rostvik.
Värtahamnen ska bli ett nytt ansikte utåt mot vattnet. Det området påverkas inte av Östlig förbindelse.
Stadsutvecklarna i Värtahamnen
Hur länge riksintressepreciseringen för Östlig förbindelse kommer att finnas kvar är oklart. Det stadsplanerarna på Stockholms stad har att utgå från är att det är på obestämd tid.
Trafikverket har dock möjlighet att dra tillbaka markanspråket.
– Trafikverkets målsättning är att göra en årlig översyn av samtliga riksintressen för kommunikation och om ett riksintresse inte bedöms uppfylla de kriterier som ställs så kan Trafikverket besluta om att ta bort det som Riksintresse, skriver Erika Ribbhagen, enhetschef vid Trafikverket, i ett mejl till Mitt i.
Staten paxar marken
Ett riksintresse är en plats eller objekt som anses viktigt i ett nationellt perspektiv.
Det kan handla om orörd natur, värdefull kulturmiljö, kommunikationer eller energiförsörjning.
I Sverige finns 12 myndigheter som kan peka ut riksintressen.
Källa: Wikipedia
Skulle sluta ringleden runt Stockholm – för 17 miljarder
För drygt tio år sedan fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att utreda och projektera Östlig förbindelse, en tänkt tunnel för väg- och spårtrafik.
Syftet med Östlig förbindelse är att knyta ihop Norra och Södra länken, och avlasta trafiken i innerstaden genom att göra det möjligt att åka runt stan istället för genom den.
Tunneln är tänkt att gå i berget under Gärdet, Djurgården, Saltsjön och Kvarnholmen.
I en rapport från 2015 uppskattade Trafikverket den troliga kostnaden till 17 miljarder kronor i 2014 års prisnivå.
Regeringens förhandlingsgrupp – Sverigeförhandlingen – förhandlade med berörda kommuner om medfinansiering.
2017 meddelade Stockholms stad att man inte ville medverka till finansieringen. Samma år föreslog Trafikverket att Östlig förbindelse skulle tas bort från den nationella transportplanen och i den efterföljande planen för 2018-2029 var Östlig förbindelse inte längre med.
Nästa upplaga av den nationella transportplanen tas fram under 2024 och väntas gälla för åren 2026-2037.
Källa: Trafikverket, Sverigeförhandlingen