Det var på våren för fyra år sedan som Frida Starvid och hennes man Jesper fick idén om en yogapaviljong i Vasaparken. De skrev ett medborgarförslag, skickade in det till stadsdelen och fick en bekräftelse på att det var mottaget. Sedan hände ingenting.

– Men på juldagen förra året när jag skulle möta upp pappa så gick jag förbi och såg bygget. Jag tänkte "men det där är ju vår paviljong". Så himla kul! säger Frida Starvid.

Hon hette tidigare Boström i efternamn men gifte sig och bytte tillsammans med sin man namn till Starvid. Det tror hon kan vara förklaringen till att hon aldrig hörde något från stadsdelen.

Gick in i väggen

Frida berättar att hon gick in i väggen ordentligt för fem år sedan. I grunden är hon arkitekt.

– Jag drev eget och bara jobbade. För att komma ner i varv gjorde jag "klassikern". Jag åkte till ett Ashram i Indien och började meditera, yoga, äta och sova på bestämda tider. Det var väldigt hjälpsamt, säger Frida Starvid och fortsätter:

– Sen utbildade jag mig till yogalärare, kom hem till Stockholm och kände att det skulle vara fint med en yogapaviljong i Vasaparken. Det var då vi skrev förslaget.

Bor nära

I dag jobbar Frida Starvid som formgivare och driver ett designmärke tillsammans med sin man. Hon bor bara ett stenkast från den nya paviljongen, i Sabbatsbergsområdet.

– Vi har varit väldigt mycket i Vasaparken och här finns ju både en fotbollsplan och isbana på vintern. Jag tycker att det finns ett värde i att skapa en plats även för yoga. Egentligen behöver man ju bara en matta för att utöva det men nu kommer man upp lite från marken.

Hon berättar även att det kommer att finnas ett utfällbart tak framöver som ska skydda mot regn. Platsen, uppe på kullen med utsikt över S:t Eriksplan, är väl vald.

– Det ligger väldigt fint. För mig känns det coolt att man kan komma med idéer som någon plockar upp och gör något av. Det lönar sig att inte bara gå och gnälla för sig själv, säger Frida Starvid.

Paviljongen kommer att vara öppen för spontanyoga och andra lugna aktiviteter, men den kommer inte gå att boka.

https://www.mitti.se/nyheter/medborgarforslagen-som-forverkligades-i-vasastan/lmsbB!5702797/

När Mitt i Vasastan träffar Frida vid paviljongen dyker Vasastadsbon Lars Barvaeus upp. Han är nyfiken på parkens senaste tillskott och ser den från sin balkong på Odengatan.

– Byggnaden är snygg och det behövs något här som livar upp, säger han.

Petra Gardos Ek (M) är ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd och är också nöjd med resultatet.

– Det var ett trevligt förslag som främjar folkhälsan. Nämnden har varit enig om att uppföra paviljongen och den är utformad på ett tryggt sätt så att det inte ska kunna bli en boplats. Taket kommer att vara avdraget nattetid, säger hon.

Är ni nöjda med 2-6 medborgarförslag per år?

– Jag gillar när Vasastadsborna engagerar sig så jag skulle gärna se fler. Men man kan se det på två sätt. Vi kan ha varit för dåliga på att nå ut med informationen att det går att lämna förslag, men det kan också vara så att de som bor i stadsdelen generellt är nöjda, säger Petra Gardos Ek (M).